Дослідження вмісту полісахаридів у представників видів роду Деревій - Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Єренко, Олена Костянтинівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Smoilovska, G. P.; Maliuhina, O. O.; Mazulin, O. V.; Yerenko, O. K.; Khortetska, T. V. (My University, 2024)
Актуальність. Полісахариди виявляють широкий спектр фармакологічної активності, яка залежить від їх складу та структури. Вони відіграють значну роль у біохімічних процесах та широко застосовуються у різних галузях науки та про мисловості як біологічно активні та допоміжні речовини. Одним із джерел полісахаридів є рослинна сировина. Рослини роду деревій мають велику сировинну базу на території України, але якісний склад та кількісний уміст полісахаридів у них не досліджувався. Мета дослідження. Вивчення полісахаридного складу трави деревію щетинистого та деревію блідо-жовтого. Матеріали та методи дослідження. Як сировину для дослідження використовували повітряно-суху траву д. блідо-жов того та д. щетинистого, зібрану на території України. Попередньо полісахариди визначали у сировині за допомогою якісних хімічних реакцій. Якісний склад та кількісний уміст сахаридів установлювали методом ВЕРХ. Результати дослідження. У рослинній сировині д. щетинистого та д. блідо-жовтого ідентифіковано 11 сахаридів, уста новлено кількісний уміст суми та індивідуальних речовин. Найбільший кількісний уміст сахаридів спостерігався у траві A. setacea Waldst. et Kit. (до 16,395 ± 0,017%). У траві A. ochroleuca Ehrh. уміст суми сахаридів був дещо нижчим і досягав 15,852 ± 0,013%. У обох видах переважали D-глюкоза, кислота галактуронова, кислота глюкуронова та L-рамноза. Комплекси саха ридів, отримані з рослинної сировини, відрізнялися кількісним умістом та співвідношенням окремих сахаридів. Висновки. Суттєвий кількісний уміст сахаридів у траві A. setacea Waldst. et Kit. та А. ochroleuca Ehch. у період цвітіння вказує на їхню здатність накопичувати полісахариди у вегетаційний період, що сприяє більш вираженій кровоспинній дії комплексних фітопрепаратів із цієї сировини. Actuality. Polysaccharides exhibit a wide spectrum of pharmacological activity, which depends on their composition and structure. They play a significant role in biochemical processes and are widely used in various branch of science and industry as biologically active substances and excipients. One of the sources of polysaccharides is vegetable raw materials. Plants of the yarrow genus have a large raw material base on the territory of Ukraine, but the qualitative composition and quantitative content of polysaccharides in them have not been studied. The purpose of the work. The aim of the work was a study of the polysaccharide composition of the herb A. setacea Waldst. et Kit. and A. ochroleuca Ehch. Material and methods. Air-dried herbs of the A. setacea Waldst and A. ochroleuca Ehch., which collected on the territory of Ukraine, were used as raw material for the research. Previously, polysaccharides were determined in raw materials using qualitative chemical reactions. The qualitative composition and quantitative content of saccharides were determined by HPLC. Research results. In plant material A. setacea Waldst. et Kit. and A. ochroleuca Ehrh. 11 saccharides were identified, the quantitative content of the sum and individual substances was determined. The highest quantitative content of saccharides was notice in the herb A. setacea Waldst. et Kit. (up to 16.395 ± 0.017%). In the herb A. ochroleuca Ehrh. the total content of saccharides was slightly lower and reached 15.852 ± 0.013%. D-glucose, galacturonic acid, glucuronic acid and L-rhamnose were prevailed in both species. Complexes of saccharides, which obtained from plant raw materials, were differed in the quantitative content and correlation of individual saccharides. Conclusion. Significant quantitative content of saccharides in the herbs of A. setacea Waldst. et Kit. and A. ochroleuca Ehch. during the flowering period indicates their ability to accumulate polysaccharides in the growing season, which contributes to a more expressive hemostatic effect of complex herbal preparations from this raw material.
Study of the polysacharydes content in species of yarrow genus
Keywords: Деревій; Achillea L; ВЕРХ; якісний та кількісний аналіз; полісахариди; Yarrow; HPLC; qualitative and quantitative analysis; polysaccharides