Улучшение состояния регионарной гемодинамики глазного яблока как способ лечения оптической нейропатии при осложненной близорукости высокой степени - Завгородняя, Н. Г.; Денисова, О. О.; Веснина, Н. А.; Кудинова-Савченко, Н. А.; Завгородня, Наталія Григорівна; Весніна, Н. А.; Кудінова-Савченко, Н. А.; Zavgorodnyaya, N. G.; Denisova, O. O.; Vesnina, N. A.; Kudinova- Savchenko, N. A. (ЗДМУ, 2014)
Обследовали 56 пациентов (78 глаз) с близорукостью высокой степени, которые имеют признаки оптической нейропатии. В результате исследований установили, что проведение перевязки поверхностной височной артерии с целью непрямой реваскуляризации в лечении данной патологии позволяет улучшить состояние гемодинамики глазного яблока и обеспечить нейропротекцию, что проявляется улучшением зрительных функций. Обстежили 56 пацієнтів (78 очей) із короткозорістю високого ступеня, які мають ознаки оптичної нейропатії. У результаті досліджень встановили, що виконання перев’язки поверхневої скроневої артерії для непрямої реваскуляризації в лікуванні цієї патології дає змогу покращити стан гемодинаміки очного яблука й забезпечити нейропротекцію, що виявляється у покращенні зорових функцій. There was made a comparative assessment of treatment effi ciency of patients with short-sightedness of high degree who had manifestations of an optical neuropathy. 56 patients (78 eyes) with an optical neuropathy have been surveyed. As a result of researches it is established that ligation of the superfi cial temporal artery with the aim of neuroprotective in treatment of this pathology allows to improve blood circulation in an eye and to provide a neuropatronage in this category of patients.
Покращення стану регіонарної гемодинаміки очного яблука як спосіб лікування оптичної нейропатії при ускладненій короткозорості високого ступеня
Improving the conditions of regional hemodinamics of the eyes as a method of treatment in optic neuropathy at short-sightedness of high degree
Keywords: близорукость высокой степени; оптическая нейропатия; непрямая реваскуляризация; короткозорість високого ступеня; оптична нейропатія; непряма реваскуляризація; high myopia; optic neuropathy; indirect revascularization