Оцінка результатів ендоваскулярної реканалізації здухвинних артерій у хворих на хронічну ішемію нижніх кінцівок - Волошин, Олександр Миколайович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Полковніков, Олексій Юрійович; Вайло, Юрій Миколайович; Волошин, А. Н.; Матерухин, А. Н.; Полковников, А. Ю.; Вайло, Ю. Н.; Voloshyn, O. M.; Materuhin, A. M.; Polkovnikov, O. Yu.; Vailo, Yu. M. (My University, 2015)
Мета роботи — оцінити результати ендоваскулярної реканалізації здухвинних артерій у хворих на хронічну ішемію нижніх кінцівок. Матеріали та методи. Проведено проспективний аналіз результатів ендоваскулярного лікування 32 хворих з атеросклеротичним ураженням здухвинного сегмента. За класифікацією TASC II у більшості пацієнтів мало місце ураження B і C типу, у 5 хворих — оклюзія загальної клубової артерії завдовжки понад 3 см. Відповідно до класифікації хронічної ішемії нижньої кінцівки Фонтейна–Покровського в 11 хворих діагностовано ішемію 2Б стадії, ще в 11 — 3-ї стадії, у 10 — 4-ї стадії. Результати. Завдяки лікуванню в усіх хворих вдалося зберегти нижню кінцівку. Середня тривалість перебування у стаціонарі становила (9 ± 2) дні. За даними ультразвукової допплєрографії, середнє значення кісточково-плечового індексу у стані спокою збільшилося з 0,52 до 0,76. При контрольному ультразвуковому дуплексному скануванні в усіх хворих зареєстровано нормалізацію пікової систолічної швидкості в зоні імплантації стенту (< 170 см/с). Висновки. Використання міжнародної класифікації ТАSС II дає змогу обрати оптимальний спосіб відновлення прохідності аортоклубового сегмента у хворих з хронічною ішемією нижніх кінцівок. Однак вона потребує перегляду та розширення показань до ендоваскулярних втручань (TASC type C і D). Ендоваскулярна реканалізація здухвинних артерій — ефективний і доступний метод реваскуляризації аортоклубового сегмента, дає змогу отримати добрі результати лікування в ранній післяопераційний період і сприяє швидшій соціальній реабілітації хворих. Цель работы — оценить результаты эндоваскулярной реканализации подвздошных артерий у больных с хронической ишемией нижних конечностей. Материалы и методы. Проведен проспективный анализ результатов эндоваскулярного лечения 32 больных с атеросклеротическим поражением подвздошного сегмента. По классификации TASC ІІ у большинства пациентов имело место поражение B и C типа, у 5 больных — окклюзия общей подвздошной артерии протяженностью более 3 см. Согласно классификации хронической ишемии нижних конечностей Фонтейна–Покровского у 11 больных диагностирована ишемия 2Б стадии, еще у 11 больных — 3-й стадии, у 10 — 4-й стадии. Результаты. Благодаря проведенному лечению у всех больных удалось сохранить нижнюю конечность. Средняя продолжительность пребывания в стационаре составила (9 ± 2) дня. По данным ультразвуковой допплерографии, среднее значение лодыжечно-плечевого индекса в состоянии покоя увеличилось с 0,52 до 0,76. При контрольном ультразвуковом дуплексном сканировании у всех больных зарегистрирована нормализация пиковой систолической скорости в зоне имплантации стента (< 170 см/с). Выводы. Использование международной классификации TASC ІІ позволяет выбрать оптимальный способ восстановления проходимости аортоподвздошного сегмента у больных с хронической ишемией нижних конечностей. Однако классификация требует пересмотра и расширения показаний к эндоваскулярным вмешательствам (TASC type C и D). Эндоваскулярная реканализация подвздошных артерий — эффективный и доступный метод реваскуляризации аортоподвздошного сегмента, позволяет добиться хороших результатов лечения в ранний послеоперационный период и способствует более быстрой социальной реабилитации больных. Objective — to evaluate iliac arteries endovascular recanalization results in patients with chronic lower limb ischemia. Materials and methods. A prospective analysis of endovascular treatment results in 32 patients with atherosclerotic lesions of iliac segment is made. According to the TASC II classification the majority of patients had B and C types of lesions, in five patients common iliac artery occlusion was more than 3 cm. According to the classification of chronic lower limb ischemia by Fontaine–Pokrovsky 11 patients had 2B stage of ischemia, 11 patients — 3rd stage, 10 patients 4st stage. Results. As a result of the treatment in all patients managed to save the lower limb. The average length patients stay in hospital — (9 ± 2) days. The average of Ankle-Brachial Index according ultrasound data is increased from the 0.52 to 0.76. At the control ultrasound duplex scanning in all patients registered normalization of peak systolic velocity less than 170 cm/s in stent implantation zone. Conclusions. Using International classification TASC II helps to choose the best aortoiliac segment restore in patients with chronic lower limb ischemia, but requires a revision and expansion indications towards endovascular interventions (in TASC type C and D). Iliac arteries endovascular recanalization — effective and affordable method of aortoiliac revascularization achieves good treatment results in early postoperative period and promotes more rapid patients rehabilitation.
Оценка результатов эндоваскулярной реканализации подвздошных артерий у больных с хронической ишемией нижних конечностей
Results evaluation of iliac arteries endovascular recanalization in patients with chronic lower limb ischemia
Keywords: стентування; реканалізація; аортоклубовий сегмент; стентирование, реканализация, аортоподвздошный сегмент.; реканализация; аортоподвздошный сегмент.; stenting; recanalization; aortoiliac segment