Особливості центральної та периферичної гемодинаміки у хворих на негоспітальну пневмонію третьої групи без супутньої патології серцево-судинної системи - Сиволап, Віталій Вікторович; Курілець, Лілія Олегівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Наведено дані стосовно особливостей центральної та периферичної гемодинаміки у хворих на негоспітальну пневмонію третьої групи без супутньої патології серцево-судинної системи. Доведено, що негоспітальна пневмонія супроводжується розширенням порожнини лівого шлуночка без зниження фракції викиду, зниженням тиску в легеневій артерії та тиску заклинювання легеневих капілярів, збільшенням інтегральної швидкості в легеневій артерії.The article provides data concerning the peculiarities of central and peripheral hemodynamics in patients with community acquired pneumonia of third group without accompanying pathology of cardiovascular system. The authors found that community acquired pneumonia is accompanied by dilatation of left ventricle without reducing of ejection fraction, reduction in pulmonary artery pressure and pulmonary capillary wedge pressure, and increases the integral velocity in pulmonary artery.
Keywords: гемодинаміка; негоспітальна пневмонія; hemodynamics; community acquired pneumonia