Assessment of oxidative proteins modification level in infertile males ejaculate secondary to toxocara invasion - Vorontsova, L. L.; Keniyz, S. O.; Kovalenko, V. A.; Mikheev, O. O.; Воронцова, Лоліта Леонідівна; Кенійз, Сергій Олександрович; Коваленко, Вікторія Анатоліївна; Міхєєв, Олександр Олексійович (My University, 2023)
Our research was aimed at revealing level of proteins oxidative proteins modification in ejaculate homogenate for patients with reproductive damages secondary to toxocara invasion. Materials and methods. The article contains the data of researching proteins oxidative modification in ejaculate and values for congenital immunity cells factors in 89 men being divided into five groups depending on spermatozoa DNA values and presence or lack of toxocara invasion. The results. According to the data obtained it has been established that increasing OPM values with different intensity in ejaculate depending on peculiarities of damaging factor were being observed. Incomplete phagocytosis of the neutrophil link was determined, but only in the 3rd and 4th groups was noted a simultaneous decrease in HSTsp and HSTst, which indicated a deep damage to the bactericidal system of phagocytes, which also, apparently, occurs due to inhibition of the metabolism of immunocompetent cells and their bioenergetic resources by toxic products of life activity of helminths. It was in the groups with the most pronounced oxidative stress that DNA fragmentation of spermatozoa was also observed, which, in turn, was combined with the more severe forms of pathozoospermia in the 4th and 5th groups we discovered earlier. Мета роботи. Виявлення рівня окисної модифікації білків в еякуляті у пацієнтів із порушеннями репродуктивної функції на тлі токсокарозної інвазії. Матеріали та методи. У статті висвітлено дані дослідження окисної модифікації білків в еякуляті та показників клітинних факторів вродженого імунітету 89 чоловіків, які були розділені на п'ять груп, залежно від рівня ДНК сперматозоїдів та наявності/відсутності токсокарозної інвазії. Результати. Згідно з отриманими даними, встановлено, що у пацієнтів усіх досліджуваних груп спостерігалося збільшення рівня ОМБ в еякуляті різної інтенсивності, залежно від особливостей фактора, що ушкоджує. Визначався незавершений фагоцитоз нейтрофільної ланки, проте тільки в 3-й і 4-й групах відмічено одночасне зниження НСТсп і НСТст, що вказувало на глибоке ураження бактерицидної системи фагоцитів, що так само, мабуть, відбувається через пригнічення метаболізму імунокомпетентних клітин та їх біоенергічних ресурсів токсичними продуктами життєдіяльності гельмінтів. Саме в групах, з найбільш вираженим окислювальним стресом спостерігалася також і фрагментація ДНК сперматозоїдів, що, у свою чергу, поєднувалося з виявленими нами раніше більш важкими формами патозооспермії у 4-й та 5-й групах.
Оцінка рівня окисної модифікації білків в еякуляті інфертильних чоловіків на тлі токсокарозної інвазії
Keywords: oxidative proteins modification; cells factors of congenital immunity; toxocariasis; male infertility; окислювальна модифікація білків; клітинні фактори вродженого імунітету; токсокароз; чоловіче безпліддя