Риск возникновения сильной боли после операции зависит от предоперационного психологического состояния пациентов - Бояркина, А. В.; Бояркіна, Г. В.; Boiarkina, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Проведен анализ предсказательной ценности шкал, характеризующих предоперационное психологическое состояние пациента, относительно интенсивности боли после операции. Установлено, что риск возникновения сильной боли после операции возрастает у пациентов с клиническими проявлениями тревоги и депрессии по шкале HADS (OR=1,91; 95% ДИ 1,40–2,61 и OR=1,57; 95% ДИ 1,18–2,07 соответственно) и депрессии по шкале PHQ-9 (OR=2,01; 95% ДИ 1,30–3,11). Наибольшей прогностической значимостью относительно сильной боли обладают комбинации шкал HADSтревога и HADSдепрессия (PPV=92,5%), а также HADSтревога и PHQ-9 (PPV=87,6%). Виконано аналіз прогностичної цінності шкал, що характеризують передопераційний психологічний стан пацієнтів, щодо інтенсивності болю після операції. Визначено, що ризик виникнення сильного болю після операції збільшується у пацієнтів із клінічними проявами тривоги і депресії за шкалою HADS (OR=1,91; 95% ДІ 1,40–2,61 та OR = 1,57; 95% ДІ 1,18–2,07 відповідно) і депресії за шкалою PHQ-9 (OR=2,01; 95% ДІ 1,30–3,11). Найбільшою прогностичною значущістю щодо сильного болю характеризуються комбінації шкал HADSтривога і HADSдепрессія (PPV = 92,5%), а також HADSтривога і PHQ-9 (PPV = 87,6%). The analysis of the predictive value of scales, characterizing the preoperative psychological state of patients relative to the intensity of pain after surgery has been conducted. It has been determined, that the risk of severe pain after the surgery is increased in patients with clinical manifestations of anxiety and depression according to HADS scale (OR = 1,91; 95% CI 1,40-2,61 and OR = 1,57; 95% CI 1,18-2,07 respectively) and depression according to PHQ-9 scale (OR = 2,01; 95% CI 1,30-3,11). The highest predictive value relative to the severe pain is observed in scales combinations HADSanxiety and HADSdepression (PPV = 92,5%), as well as in HADSanxiety and PHQ-9 (PPV = 87,6%).
Ризик виникнення сильного болю після операції залежить від передопераційного психологічного стану пацієнтів
The risk of severe pain occurance after the surgery depends on the preoperative psychological condition of patients
Keywords: хирургия; боль; тревога; депрессия; хірургія; біль; тривога; депресія; surgery; pain; anxiety; depression