Поліфенольні сполуки суцвіть Tagetes patula L. - Мазулін, Олександр Владиленович; Малюгіна, Олена Олександрівна; Смойловська, Галина Павлівна (НФаУ, 2024)
Види роду Tagetes L. відомі рослини наукової та народної медицині, які використовують у БАД як протизапальні, антиоксидантні лікарські засоби у офтальмології для захисту ока від сонячного світла, для підвищення гостроти зору. У народній медицині відомі як нетоксичні при тривалому призначенні для внутрішнього застосування протизапальні, жовчогінні, гепатозахісні, діуретичні лікарські засоби. Під час вегетації рослини накопичують: каротиноїди, флавоноїди, гідроксикоричні кислоти, ефірну олію, жирні, органічні амінокислоти та ін. Але до нашого часу не проводилось досліджень вмісту поліфенольних сполук у суцвіттях перспективного високо продуктивного виду Tagetes patula L. сорту "Голдкопфен" під час цвітіння. Методами ВЕРХ та ТШХ під час цвітіння у суцвіттях перспективного культивованого виду роду Tagetes L. сорту "Голдкопфен" було визначено накопичення та встановлено кількісний вміст поліфенольних сполук. Було ідентифіковано до 5 флавоноїдів та 6 гідроксикорічних кислот.
Keywords: поліфенольні сполуки; Tagetes L.