Рак легкого в XX и начале XXI века - Колесник, А. П.; Шевченко, А. И.; Сидоренко, А. М.; Колесник, И. П.; Мельничук, М. П.; Колеснік, Олексій Петрович; Шевченко, Анатолій Іванович; Сидоренко, Олександр Михайлович; Колесник, Іван Петрович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
З 1985 р. і до сьогодні рак легенів є світовим лідером у структурі захворюваності й смертності населення від злоякісних новоутво- рень. Щороку в світі діагностується більш ніж 1,5 млн нових випадків раку легенів (12% від усіх уперше виявлених злоякісних но- воутворень), з них 1,1 млн чоловіків і 440 тис. жінок. У 2002 р. від раку легенів у світі померло 1,18 млн осіб, що складає 17,6% від усіх випадків смерті від злоякісних новоутворень. У 2007 р. кількість померлих від раку легенів склала вже 1,35 млн осіб. У поданій роботі представлено сучасні відомості з епідеміології, етіології й факторах ризику й прогнозування раку легенів. С 1985 г. и по настоящее время рак легкого является мировым лидером в структуре заболеваемости и смертности населения от злокачественных новообразований (ЗН). Ежегодно в мире диагностируется более 1,5 млн новых случаев рака легкого (12% от всех впервые выявленных ЗН), из них 1,1 млн мужчин и 440 тыс. женщин. В 2002 г. от РЛ в мире умерло 1,18 млн человек, что составило 17,6% всех случаев смерти от ЗН. В 2007 г. количество умерших от РЛ составило уже 1,35 млн человек. В данной статье представлены современные сведения о эпидемиологии, этиологии и факторах риска развития и прогноза рака лёгкого. Since 1985 year and at the present time lung cancer is a world leader in structure of incidence and mortality of malignant tumor. Annually in the world more than 1,5 million new cases lung cancer discovers. In 2002 lung cancer was cause of death 1,18 million people. In present article we present modern data of epidemiology, etiology, and keys point of prognosis for patients with lung cancer.
Keywords: рак легенів; епідеміологія; рак легкого; эпидемиология; lung cancer; epidemiology