Рання діагностика, прогнозування виникнення та обґрунтування підходів до профілактики порушень м’язової системи у дітей, хворих на цукровий діабет - Чудова, Наталя Ігорівна; Chudova, N. I. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню методів ранньої діагностики, прогнозуванню розвитку діабетичної міопатії у дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу, та обґрунтуванню підходів щодо профілактики її виникнення і прогресування шляхом вивчення факторів ризику її виникнення, морфо-функціонального стану скелетних м’язів та вмісту міокінів у сироватці крові. В роботі наведені дані обстеження 178 дітей віком від 11 років до 17 років (середній вік 14,09±0,31 років), серед яких 137 дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу (ЦД1), що були розподілені на групи в залежності від тривалості перебігу захворювання. До групи 1 увійшло 35 дітей з тривалістю перебігу цукрового діабету 1 типу до 1 року, групу 2 склали 49 пацієнтів з тривалістю захворювання від 1 року до 5 років, до групи 3 увійшло 53 дитини з перебігом ЦД1 5 років і більше. Група контролю складалась із 41 умовно здорової дитини без ендокринної патології. Всі групи були репрезентативні за віком та статтю. Thesis paper is on the improving of early diagnosis methods, predicting of diabetic myopathy development in children suffering from type 1 diabetes mellitus (T1DM), and objectives of approaches on prevention its occurrence and progression by studying the risk factors for its occurrence, the morphofunctional state of skeletal muscles and serum myokine levels. The paper presents examination data of 178 children of the age group 11-17 years (average age 14.09 ± 0.31 years), including 137 children suffering from type 1 diabetes mellitus (T1DM), who were divided into groups depending on the duration of the disease. Group 1 consisted of 35 children who have been suffering from type 1 diabetes mellitus for up to 1 year, group 2 consisted of 49 patients, who have been suffering from type 1 diabetes mellitus for the period from 1 to 5 years, group 3 included 53 children who have been suffering from type 1 diabetes mellitus for 5 and more years. The control group consisted of 41 relatively healthy children who have no endocrine pathology. All groups were represented by age and gender.
Early diagnosis, prediction and objectives of approaches to the prevention of muscular system disorders in children suffering from diabetes mellitus
Keywords: цукровий діабет 1 типу; діти; опорно-рухова система; міостатин; іризин; інтерлейкін-6; інтерлейкін-13; гомоцистеїн; нітротирозин; оксидативний стрес; type 1 diabetes mellitus; children; musculoskeletal system; myostatin; irisin; interleukin-6; interleukin-13; homocysteine; nitrotyrosine; oxidative stress