Структурно-функціональний і параметричний аналіз соціальної функції фармацевтичної галузі - Ткаченко, Наталя Олександрівна; Ткаченко, Н. А.; Tkachenko, N. O. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Фармація завжди мала особливе (соціальне) значення й була чутливою до нових соціальних сплесків у суспільстві та державі, які давали змогу краще зрозуміти питання, що пов’язані з підвищенням ефективності фармацевтичної допомоги населенню. Мета роботи – виявити, обґрунтувати та узагальнити основні елементи соціальної функції фармації як складової охорони здоров’я для подальшої можливості оцінювання властивостей фармацевтичної галузі як системи. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети використаний принцип системного підходу та комплекс методів дослідження: структурний, функціональний, параметричний аналізи, логічного пізнання, порівняння, узагальнення. Як матеріали дослідження використано результати фундаментальних і прикладних досліджень вітчизняних і закордонних фахівців із зазначеного вище питання. Результати. Під час дослідження визначені основні принципи соціальної держави й фармації як соціально орієнтованої галузі народного господарства. Встановлено, що фармацевтична галузь є посередником, котрий реалізує цілу низку елементів соціальної функції: фармацевтична допомога населенню, виробництво соціального товару (ліків, медичних виробів, лікувальної косметики тощо), створення й надання робочих місць, сплата податків (наповнення держбюджету), формування та розвиток людського капіталу, наукова та інноваційна діяльність, благодійність і спонсорство, охорона довкілля. Україна офіційно приєдналася до рамкового документа Організації Об’єднаних Націй «Порядок денний на ХХI століття», який зобов’язує нашу державу здійснити розробку та впровадження стратегії сталого розвитку. Головними її складовими є соціальна відповідальність, соціальна інтеграція, ефективний працівник та ефективний власник. Саме соціальна відповідальність є зворотною реакцією на реалізацію соціальної політики держави через основні галузі народного господарства. Висновки. Узагальнено інформацію, обґрунтовано місце фармації як складової частини охорони здоров’я в соціальній сфері держави. Визначено основні принципи та перелік складових соціальної функції фармацевтичної галузі. Розкрита сутність кожної складової соціальної функції фармації для наступного оцінювання властивостей фармацевтичної галузі як системи. Доведено, що соціальна відповідальність є зворотною реакцією на реалізацію соціальної політики держави через основні галузі народного господарства (у тому числі фармацію). Фармация всегда имела особое (социальное) значение и была чувствительна к новым социальным всплескам в обществе и государстве, позволявшим лучше осознать вопросы, связанные с повышением эффективности фармацевтической помощи населению. Цель работы – выявить, обосновать и обобщить основные элементы социальной функции фармации в качестве составляющей здравоохранения для дальнейшей возможности оценки свойств фармацевтической отрасли как системы. Материалы и методы. Для достижения поставленной цели был использован принцип системного подхода и комплекс методов исследования: структурный, функциональный, параметрический анализы, логического познания, сравнение, обобщение. В качестве материалов исследования использованы результаты фундаментальных и прикладных исследований отечественных и зарубежных специалистов по данному вопросу. Результаты. В ходе исследования определены основные принципы социального государства и фармации как социально ориентированной отрасли народного хозяйства. Установлено, что фармацевтическая отрасль выступает посредником, реализующим целый ряд элементов социальной функции: фармацевтическая помощь населению, производство социального товара (лекарств, медицинских изделий, лечебной косметики и так далее), создание и предоставление рабочих мест, уплата налогов (пополнение госбюджета), формирование и развитие человеческого капитала, научная и инновационная деятельность, благотворительность и спонсорство, охрана окружающей среды. Украина официально присоединилась к документу Организации Объединённых Наций «Повестка дня на ХХI век», который обязывает наше государство осуществить разработку и внедрение стратегии устойчивого развития. Главными её составляющими являются социальная ответственность, социальная интеграция, эффективный работник и эффективный собственник. Именно социальная ответственность выступает в качестве обратной реакции на реализацию социальной политики государством через основные отрасли народного хозяйства. Выводы. Обобщена информация и обосновано место фармации как составляющей здравоохранения в социальной сфере государства. Определены основные принципы и перечень составляющих социальной функции фармацевтической отрасли. Раскрыта сущность каждой составляющей социальной функции фармации для дальнейшей оценки свойств фармацевтической отрасли как системы. Доказано, что в качестве обратной реакции на реализацию социальной политики государством через основные отрасли народного хозяйства (в том числе фармацию) выступает социальная ответственность. Pharmacy has always had a special (social) value and was sensitive to the new social changes in the society and the state. These changes allow better understand the issues associated with increasing the efﬁciency of pharmaceutical care to the population. The aim: identify, justify and to summarize the main elements of the social function of pharmacy, as a component of health care system, to further evaluate the properties of the pharmaceutical industry as a system. Materials and methods. To achieve this goal the principle of a systematic approach and the complex of research methods such as structural, functional and parametric analysis, logical knowledge and comparison, ad also generalization have been used. As materials of research, we used the results of fundamental and applied research of national and foreign experts on the issue. Results and discussion. The basic principles of the welfare state and pharmacy as socially oriented sectors of the economy have been determined. We have found that the pharmaceutical industry is an agent, which implements a number of elements of the social function, such as pharmaceutical assistance to the population, the production of social goods (drugs, medical products, medical cosmetics, etc.), creating and providing of working places, paying taxes (replenishment of the state budget), the formation and development of human capital, research and innovation activities, charity and sponsorship, environmental protection. Ukraine formally acceded to United Nations document, «Agenda for the XXI Century». This agreement commits our government to implement development and implementation of sustainable development strategies. Its main components are the social responsibility, social integration, an efﬁcient worker and effective owner. Social responsibility acts as a reverse reaction on realization of social policy through the main sectors of the economy. Conclusions. We have summarized the information and substantiated place pharmacy as a component of health care system, in the social sphere of the state. We have identiﬁ ed a list of basic principles and components of the social function of the pharmaceutical industry. We revealed the essence of each component of social pharmacy functions to further evaluate the properties of the pharmaceutical industry as a system. We have proved that Social responsibility acts as a reverse reaction on realization of social policy through the main sectors of the economy (including pharmacy).
Структурно-функциональный и параметрический анализ социальной функции фармацевтической отрасли
Structural-functional and parametric analysis of the social function of pharmaceutical industry
Keywords: фармацевтична галузь; структурно-функціональний аналіз; параметричний аналіз; фармацевтическая отрасль; структурно-функциональный анализ; параметрический анализ; Pharmaceutical Industry; Structural and Functional Analysis; Parametric Analysis