Патогістологічні властивості та гістоморфометричні характеристики губчастої кісткової тканини в іліобіоптатах від хворих на недосконалий остеогенез - Григоровський, В. В.; Зима, А. М.; Григоровский, В. В.; Зима, А. Н.; Grigorovsky, V. V.; Zyma, A. M. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
За результатами гістоморфометричного дослідження спонгіози іліобіоптатів хворих на недосконалий остеогенез (7 осіб чоловічої статі у двох вікових підгрупах), при порівнянні даних «умовно здорових» дітей встановлено певні відмінності середніх параметрів показників структурно-функціонального стану губчастої кісткової тканини. Середній параметр «кісткового об’єму спонгіози» у вікових підгрупах дітей, хворих на недосконалий остеогенез, виявляє доволі незначний віковий приріст середніх значень, порівняно з параметром для «умовно здорових». У старшій віковій підгрупі середній параметр цього показника для хворих на недосконалий остеогенез виявився вірогідно нижчим за відповідний параметр для «умовно здорових» дітей. Середній параметр показника «остеоїдна поверхня» у вікових підгрупах дітей, хворих на недосконалий остеогенез, виявляє зниження зі збільшенням віку (невірогідно за наявної кількості спостережень). У старшій віковій підгрупі хворих на недосконалий остеогенез середнє значення цього показника є помітно нижчим, ніж у відповідній віковій підгрупі «умовно здорових», проте різниця середніх статистично невірогідна. Середній параметр показника «індекс остеобластів» у вікових підгрупах дітей, хворих на недосконалий остеогенез, виявляє певне зниження (невірогідно за наявної кількості спостережень), що свідчить про поступове вікове зменшення активності остеорезорбції у хворих на недосконалий остеогенез. У старшій віковій підгрупі хворих на недосконалий остеогенез середнє значення цього показника є вірогідно вищим, ніж у відповідній віковій підгрупі «умовно здорових» дітей. По результатам гистоморфометрического исследования спонгиозы илиобиоптатов больных несовершенным остеогенезом (7 лиц мужского пола в двух возрастных подгруппах), при сравнении с данными 15 «условно здорових» детей установлены определенные отличия средних параметров показателей структурно-функционального состояния губчатой костной ткани. Средний параметр «костного объема спонгиозы» в возрастных подгруппах детей, больных несовершенным остеогенезом, обнаруживает довольно незначительный возрастной прирост средних значений, по сравнению с параметром для «условно здорових». В старшей возрастной подгруппе средний параметр этого показателя для больных несовершенным остеогенезом оказался достоверно ниже соответствующего параметра для «условно здорових» детей. Средний параметр показателя «остеоидная поверхность» в возрастных подгруппах детей, больных несовершенным остеогенезом, обнаруживает понижение с увеличением возраста (недостоверно при имеющемся числе наблюдений). В старшей возрастной подгруппе больных несовершенным остеогенезом среднее значение этого показателя заметно ниже, чем в соответствующей возрастной подгруппе «условно здорових», тем не менее разность средних статистически недостоверна. Средний параметр показателя «индекс остеокластов» в возрастных подгруппах детей, больных несовершенным остеогенезом, обнаруживает некоторое снижение (недостоверно при имеющемся числе наблюдений), что свидетельствует о постепенном возрастном уменьшении активности остеорезорбции у больных несовершенным остеогенезом. В старшей возрастной подгруппе больных несовершенным остеогенезом среднее значение этого показателя было достоверно выше, чем в соответствующей возрастной подгруппе «условно здоровых» детей. According to the results of histomorphometric iliobiopsy spongiosa studies of patients with osteogenesis imperfecta (OI) (7 males in two age subgroups), in comparison with data obtained from 15 «conventionally healthy» children certain differences of mean parameters of structurally-functional condition values of a cancellous bone tissue have been established. The mean parameter «bone volume of spongiosa» in age subgroups of OI-patients shows insignifi cant age increase of mean values – in comparison with the parameter for «conventionally healthy» children. In the elderly age subgroup the mean parameter of this index for OI-patients has appeared to be signifi cantly lower than the corresponding parameter in «conventionally healthy» children. The mean parameter of «osteoid surface» index in age subgroups of children with OI decreases with age increase (it is insignifi cant at available number of cases). In the elderly age subgroup of OI-patients mean value of this index is noticeably lower, than in the corresponding age subgroup of «conventionally healthy» children, nevertheless the difference of means is statistically insignifi cant. The mean parameter of «osteoclasts index» in age subgroups of children with OI shows some decrease (insignifi cant at available number of cases) that testifi es to gradual age reduction of osteoresorption activity in OI-patients. In the elderly age subgroup of OI-patients mean value of this index was signifi cantly higher, than in corresponding age subgroup of «conventionally healthy» children.
Патогистологические свойства и гистоморфометрические характеристики губчатой костной ткани в илиобиоптатах от больных несовершенным остеогенезом
Pathohistological properties and histomorphometric characteristics of cancellous bone tissue in iliobiopsies of patients with osteogenesis imperfecta
Keywords: недосконалий остеогенез; губчаста кісткова тканина; іліобіопсії; гістоморфометрія; несовершенный остеогенез; губчатая костная ткань; илиобиопсии; гистоморфометрия; оsteogenesis imperfecta; cancellous bone tissue; iliobiopsies; histomorphometry