Деякі аспекти захисту прав медичних працівників у процесі лікування хворих на ВІЛ-інфекцію - Мороз, Д. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Актуальним є розроблення нових законодавчих положень і впровадження заходів, які дозволять зменшити ризик інфікування як для населення в цілому, так і для медичних працівників, що надають допомогу ВІЛ-інфікованим. Основний законодавчий акт ВІЛ «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» містить численні гарантії для пацієнтів щодо збереження медичної таємниці про факт захворювання на ВІЛ/СНІД. Внаслідок цього може виникнути ситуація, коли лікуючому лікарю буде невідомо про таке захворювання пацієнта. Це може спричинити негативні насліди як для лікаря, так і для особи, що звернулася за медичною допомогою. Мета дослідження. Обґрунтування закріплення у законодавстві обов’язку пацієнта повідомляти лікаря про свій ВІЛ-позитивний статус для гарантування безпеки медичного працівника під час виконання професійних обов’язків.
Keywords: тези доповідей