Особливості клінічної картини психоендокринного синдрому у хворих на порушення обміну гормонів щитоподібної залози - Чугунов, Вадим Віталійович; Маркова, М. В.; Кожина, А. М.; Курило, Віталій Олексійович; Засєда, Юрій Ігорович; Іщук, В. В.; Загуровський, В. М.; Гончаров, В. Є.; Яворська, Т. П.; Chuhunov, V. V.; Markova, M. V.; Kozhyna, A. M.; et al. (Харків : [б. в.], 2020)
На основі результатів обстеження 200 хворих Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України з порушеннями обміну гормонів щитоподібної залози у станах декомпенсації ендокринної патології: 100 хворих — з гіпотиреозом та 100 хворих — з гіпертиреозом, проведено комплексну оцінку клініко-психопатологічного наповнення наявних психоендокринних порушень. Типологізовано та надано клінічну характеристику психоендокринного синдрому у даної категорії хворих. Структурні компоненти клініко-психопатологічних особливостей досліджуваного синдрому були наступними: при гіпотиреозі — патоафективний компонент був представлений гіпотимією з афектом туги та/або з дратівливістю та сенситивністю, патоконативний компонент був представлений гіпобулією та активним негативізмом, патоасоціативний компонент представлений надцінними ідеями з паранояльною фабулою; при гіпертиреозі — патоафективний компонент був представлений дратівливістю, емоційною лабільністю та тривогою, патоконативний компонент був представлений агресією та імпульсивністю, патоасоціативний компонент представлений надцінними ідеями з фабулою конфронтацією. Встановлено виражені нозозалежні клініко-психологічні відмінності у хворих груп дослідження у станах декомпенсації ендокринних порушень. Встановлено вплив основних компонентів психоендокринного синдрому на характер внутрішньосімейного міжособистісного реагування у хворих на гіпо- та гіпертиреоз. Based on the results of examination of 200 patients of Ukrainian Scientific and Practical Center for Endocrine Surgery, Transplantation of Endocrine Organs and Tissues of the Ministry of Health of Ukraine with impaired metabolism of thyroid hormones in states of decompensation of endocrine pathology: 100 patients with hypothyroidism and 100 patients with hyperthyroidism, a comprehensive assessment of the clinical and psychopathological filling of existing psychoendocrine disorders was carried out. The clinical characteristics of the psychoendocrine syndrome in this category of patients was typologized and presented. The structural components and severity of the clinical and psychopathological features of the investigated syndrome were as follows: in case of hypothyroidism, the patho-affective component was represented by hypothymia with affect of anguish and/or with irritability and sensitivity, the patho-conative component was represented by hypobulia and active negativity, the patho-associative component was represented by precious ideas with paranoia; in hyperthyroidism — the patho-affective component was represented by irritability, emotional lability and anxiety, the patho-conative component was represented by aggression and impulsivity, and the patho-associative component was represented by precious ideas with confrontation. Nose-dependent clinical and psychological differences were found in patients of the study groups in the states of decompensation of endocrine disorders. Influence of the main components of psychoendocrine syndrome on the nature of interfamily interpersonal response in patients with hypothyroidism and hyperthyroidism. На основе результатов обследования 200 больных Украинского научно-практического центра эндокринной хирургии, трансплантации эндокринных органов и тканей МЗ Украины с нарушением обмена гормонов щитовидной железы в состояниях декомпенсации эндокринной патологии: 100 больных — с гипотиреозом и 100 больных — с гипертиреозом, проведена комплексная оценка клинико-психопатологического наполнения имеющихся психоэндокринных нарушений. Типологизировано и предоставлено клиническую характеристику психоэндокринного синдрома у данной категории больных. Структурные компоненты и выраженность клинико-психопатологических особенностей исследуемого синдрома были следующими: при гипотиреозе — патоаффективный компонент был представлен гипотимией с аффектом тоски и/или разрежённостью и сенситивностью, патоконативный компонент был представлен гипобулией и активным негативизмом, патоассоциативный компонент был представлен сверхценными идеями с паранойяльной фабулой; при гипертиреозе — патоаффективный компонент был представлен разрежённостью, эмоциональной лабильностью и тревогой, патоконативный компонент был представлен агрессией и импульсивностью, патоассоциативный компонент был представлен сверхценными идеями с фабулой конфронтации. Установлено выраженые нозозависимые клинико- психологические различия у больных групп исследования в состояниях декомпенсации эндокринных нарушений. Установлено влияние основных компонентов психоэндокринного синдрома на характер внутрисемейного межличностного реагирования у больных на гипо- и гипертиреоз.
Features of clinical symptoms of psychoendocrine syndrome in patients with disorders of thyroid hormone exchange
Особенности клинической картины психоэндокринного синдрома у больных с нарушениями обмена гормов щитовидной железы
Keywords: захворювання щитоподібної залози; гіпотиреоз; гіпертиреоз; психоендокринний синдром; ендокринологія; психологія; thyroid disease; hypothyroidism; hyperthyroidism; psychoendocrine syndrome; endocrinology; psychology; заболевания щитовидной железы; гипотиреоз; гипертиреоз; психоэндокринный синдром; эндокринология; психология