Характеристика патерну експресії ангіотензину ii та bnp в структурі ядра солітарного тракту у щурів лінії shr в порівнянні з нормотензивними щурами - Ширяєва, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Ядро солітарного тракту (ЯСТ) є важливим стовбуровим центром регуляції артеріального тиску (АТ). Адже саме це скупчення нейронів є первинною ланкою в стовбурі мозку, що сприймає вхідну імпульсацію від хемо- та барорецепторів дуги аорти. Активуючись, ЯСТ здатне змінювати тонус інших мозкових структур, що так чи інакше призведе до зміни активності симпатичного відділу вегетативної нервової системи і як наслідок – до зміни рівня АТ. З огляду на вищесказане можна зауважити, що в значній мірі адекватність контролю АТ залежатиме від функціонального стану ЯСТ. Згідно сучасним даним, моделювати активність нейрональних структур, окрім класичних нейромедіаторів, здатні і деякі гормоноподібні речовини, що чинять яскраво виражений системний вплив, в основному, за рахунок локального утворення, або міжструктурного транспорту. Одними із таких речовин і є ангіотензин II та мозковий натруйуретичний пептид (BNP), які на сьогоднішній день досить активно вивчаються.
Keywords: тези доповідей