Комп’ютерне прогнозування токсичності нових S-алкіл похідних 1,2,4-тріазолу - Кальченко, В. В.; Щербина, Роман Олександрович; Kalchenko, V. V.; Shcherbyna, R. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – оцінити токсичність нових S-похідних 5-(2-бромо-4-флуорофеніл)-4-етил-1,2,4-тріазол-3-тіолів за допомогою методу QSAR, зокрема для прогнозування параметрів гострої токсичності (LD50), а також визначити вплив різних радикалів на токсичність цих сполук. Матеріали і методи. Об’єкти віртуального дослідження – похідні 5-(2-бромо-4-флуорофеніл)-4-етил-1,2,4-тріазол-3-тіолів, які дослідили на кафедрі токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Для дослідження токсичності використали метод найближчих сусідів, реалізований за допомогою програми Toxicity Estimation Software Tool (TEST). Прогноз летальної дози (LD50) для щурів ґрунтується на структурній схожості досліджених сполук із відомими речовинами, для яких доступні експериментальні результати визначення токсичності. Результати. Згідно з результатами QSAR-аналізу, структурні зміни S-похідних 5-(2-бромо-4-флуорофеніл)-4-етил-1,2,4-тріазол-3-тіолів суттєво впливають на прогнозовану токсичність. Основний чинник, що впливає на зміну значень LD50, – варіації радикалів у п’ятому положенні тріазольного циклу. Aim of the study. To assess the toxicity of new S-derivatives of 5-(2-bromo-4-fluorophenyl)-4-R-1,2,4-triazol-3-thiols using the QSAR method, specifically to predict acute toxicity parameters (LD50), and to determine the influence of different (length) radicals on the toxicity of these compounds. Materials and methods. The objects of the virtual study were derivatives of 5-(2-bromo-4-fluorophenyl)-4-ethyl-1,2,4-triazol-3-thiols. They were evaluated at the Department of Toxicological and Inorganic Chemistry of the Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University. The toxicity assessment was conducted using the nearest neighbor method via the Toxicity Estimation Software Tool (TEST). The prediction of the lethal dose (LD50) for rats was based on the structural similarity of the studied compounds with known substances, for which experimental toxicity data are available. Results. The conducted QSAR analysis demonstrated that structural changes in S-derivatives of 5-(2-bromo-4-fluorophenyl)-4-ethyl- 1,2,4-triazol-3-thiols significantly affect the predicted toxicity. The primary factor influencing the changes in LD50 values is the variation of radicals at the 5th position of the triazole ring.
Computer prediction of toxicity of new S-alkyl derivatives of 1,2,4-triazole
Кальченко В. В. - ORCID ID: 0009-0008-2709-1148; Щербина Р. О. - ORCID ID: 0000-0002-9742-0284.
Keywords: 1,2,4-тріазол; QSAR; токсичність; прогнозування; 1,2,4-triazole; toxicity; prediction