Особливості перекисного окислення білків у пацієнтів з ВІЛ/СНІД-асоційованим туберкульозом, у порівнянні з хворими на туберкульоз і ВІЛ/СНІД - Біла, Юлія Володимирівна; Клевцова, М. Г.; Растворов, Олександр Анатолійович; Абрамов, Андрій Володимирович; Бєленічев, Ігор Федорович; Ясінський, Роман Миколайович; Жернова, Галина Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Визначено стан перекисного окислення білків у пацієнтів з ВІЛ/СНІД-асоційованим туберкульозом, у порівнянні з даними хворих на туберкульоз і ВІЛ/СНІД. У хворих з ко-інфекцією відзначено ріст ранніх і пізніх маркерів окислювальної модифікації білків, у порівнянні з іншими пацієнтами. Ступінь дефрагментації білків зростала у всіх групах відносно контролю. Определяли состояние перекисного окисления белков у пациентов с ВИЧ/СПИД-ассоциированным туберкулезом, в сравнении с данными больных туберкулезом и ВИЧ/СПИДом. У больных с ко-инфекцией отмечен рост ранних и поздних маркеров окислительной модификации белков, в сравнении с другими пациентами. Степень дефрагментации белков увеличивалась во всех группах относительно контроля. The state of peroxidation of proteins in patients with HIV / AIDS-associated tuberculosis in comparison with the data of patients with tuberculosis and HIV / AIDS was defined. There was an increase of early and late markers of oxidative modification of proteins in patients with co-infection in comparison with other patients. The level of defragmentation protein increased in all groups compared with control.
Keywords: окислювальний стрес; перекисне окислення білків; ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз; окислительный стресс; перекисное окисление белков; ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез; oxidative stress; peroxidation of proteins; HIV/AIDS-associated tuberculosis