Вивчення гострої токсичності настойки кореня лопуха великого - Опрошанська, Т. В.; Опрошанская, Т. В.; Oproshanska, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Корінь лопуха великого широко використовують у науковій медицині як засіб сечо-, жовчогінний, жарознижувальний, протизапальний, антибактеріальний, антифунгальний, десенсибілізуючий, імуностимулюючий, антиоксидантний і такий, що покращує обмінні процеси в організмі. З метою вивчення гострої токсичності настойки кореня лопуха великого (екстрагент 40% спирт етиловий) при одноразовому внутрішньошлунковому введенні у дозах 5 мл/кг, 15 мл/кг та 20 мл/кг використали 84 білих безпородних щурів і 84 мишей обох статей (14 груп по 6 тварин). Середню летальну дозу визначали за методом Кербера. Встановили, що настойка кореня лопуха великого за токсикологічною класифікацією речовин належить до VІ класу токсичності (відносно нешкідливі речовини). Це свідчить про перспективність дослідження настойки кореня лопуха великого. Корень лопуха большого широко используется в научной медицине как моче-, желчегонное, жаропонижающее, противовоспалительное, антибактериальное, антифунгальное, десенсибилизирующее, иммуностимулирующее антиоксидантное и улучшающее обменные процессы в организме средство. Для изучения острой токсичности настойки корня лопуха большого (экстрагент 40% спирт этиловый) при одноразовом внутрижелудочном введении в дозах 5 мл/кг, 15 мл/кг и 20 мл/кг использованы 84 белые беспородные крысы и 84 мыши обоих полов (14 групп по 6 животных). Среднюю летальную дозу определяли с помощью метода Кербера. Установлено, что настойка корня лопуха большого согласно токсикологической классификации веществ относится к VІ классу токсичности (относительно нетоксические вещества). Это свидетельствует о перспективности исследования настойки корня лопуха большого. Aim. Burdock root is used in scientific medicine as diuretic, choleretic, antipyretic, antiinflammatory, antibacterial, antifungal, desensitizing, immunostimulatory, antioxidant and metabolism improving remedy. To study acute toxicity of the Burdock root tincture (extractant is a 40% ethanol) at the terms of single internally gastric injection at 5 ml/kg, 15 ml/кg and 20 ml/kg dose, 84 white rats and 84 mice of both sexes (14 groups which consist of 6 animals) have been used. Methods and results. The determination of acute toxicity has been conducted using Kerber method. It has been set that the Burdock root tincture belongs to VІ class of toxicity (comparing to harmless substances) in obedience to the generally accepted toxicological classifi cation of substances. Conclusion. This shows that future research of Burdock root tincture is a perspective direction.
Изучение острой токсичности настойки корня лопуха большого
The study of acute toxicity of burdock root tincture
Keywords: корінь; лопух великий; настойка; гостра токсичність; корень; лопух большой; настойка; острая токсичность; plant roots; burdock; plant extracts; toxicity tests acute