Значение дисфункции NPY-ергической системы гипоталамуса в формировании нарушений углеводного и жирового обменов при экспериментальной патологии - Ганчева, О. В.; Ганчева, Ольга Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Загальний результат експериментальних досліджень дозволяє зробити такі висновки: формування порушень вуглеводного і жирового обмінів супроводжується зміною морфо-функціональної активності NPY-ергічної системи гіпоталамусу, яка залежить від етіології та етапу розвитку патологічного процесу. В патогенезі формування метаболічних порушень знаходиться значна синтетична і секреторна активність NPY-ергічної системи гіпоталамусу, однією з причин розвитку якої є лептинорезистентність нейронів. The results of experimental researches allow us to formulate the following conclusions: the development of carbohydrate and lipid metabolism disorders is accompanied with the changes of NPY hypothalamic system morpho-functional activity which depends on the stage of development and etiology of pathological process. The pathogenesis of metabolic disorders is determined by increased synthesis and secretion of NPY hypothalamic system, which can be caused by development of neurons resistance to leptin.
Keywords: гіпоталамус; аркуатне ядро; вентромедіальне ядро; серединне підвищення; щури ліній SHR і Vistar; нейропептид Y; метаболічні порушення; гестаційний діабет; hypothalamus; arcuate nucleus; ventromedial nucleus; eminentia medialis; SHR rats; Wistar rats; neuropeptide Y; gestational diabetes; metabolic syndrome