Стан системи глутатіону еритроцитів у жінок репродуктивного віку на фоні залізодефіцитного стану - Шубін, Владислав Олегович; Горбачова, Світлана Василівна; Shubin, V. O.; Нorbachova, S. V. (My University, 2025)
Глутатіонова ланка тіол-дисульфідної системи є ключовим механізмом підтримки антиоксидантного статусу еритроцитів, особливо в умовах анемічних станів. У дослідженні викладені основні біохімічні порушення у системі глутатіону еритроцитів на фоні латентного дефіциту заліза та залізодефіцитної анемії та обґрунтована роль глутатіону у підтримці редокс-стану та кисневотранспортної функції еритроцитів. Основною задачею дослідження системи глутатіону в еритроцитах є розробка нових лабораторних методів та діагностичних підходів до ранньої диференційної діагностики анемічних станів залізодефіцитного генезу.
The state of the erythrocyte glutathione system in women of reproductive age against the background of iron deficiency
Keywords: антиоксидантний статус; глутатіон; тіол-дисульфідна система; гемоглобін; залізодефіцитна анемія; лабораторна діагностика