Авторська індивідуалізація персонажів у просторі художнього твору (на прикладі повістей І. Нечуя-Левицького) - Абрамова, И. Г.; Abramova, I. G.; Абрамова, Інна Георгіївна (Одеса : Вид. дім «Гельветика», 2021)
У статті здійснено аналіз образу автора у творах І. Нечуя-Левицького, який виявляє й реалізує себе в цілісності та зв’язності всього твору, визначає його стилістичну своєрідність, пафос, тональність вислову. Аналіз образу автора досліджується в таких комунікативних аспектах. Перший стосується організації повістування й типу оповіді; другий полягає в розгляді особливостей усвідомлення автором своєї функції творця; третій враховує чинник адресата (прагматичну структуру), орієнтуючись на якого автор комунікативно відкриває свій текст. Аннотация. В статье осуществлен анализ образа автора в произведениях И. Нечуй-Левицкого, который обнаруживает и реализует себя в целостности и связности всего произведения, определяет его стилистическое своеобразие, пафос, тональность высказывания. Анализ образа автора исследуется в таких коммуникативных аспектах. Первый касается организации повествования; второй заключается в рассмотрении особенностей осознания автором своей функции творца; третий учитывает фактор адресата (прагматическую структуру), ориентируясь на которого автор коммуникативно открывает свой текст. Summary. The article analyzes the image of the author in the works of I. Nechuy-Levytsky, who reveals and realizes himself in the integrity and coherence of the whole work, determines its stylistic originality, pathos, tone of expression. The analysis of the author's image is investigated in such communicative aspects. The first concerns the organization of the narrative and the type of narrative; the second is to consider the peculiarities of the author's awareness of his function as a creator; the third takes into account the factor of the addressee (pragmatic structure), focusing on which the author communicatively opens his text.
Авторская индивидуализация персонажей в пространстве художественного произведения (на примере повести И. Нечуй-Левицкого)
Author's individualization of characters in the space of artwork (on the example of the stories of I. Nechuy-Levitsky)
Keywords: автор; читач; адресант; адресат; об’єкт; суб’єкт; оповідач; комунікація; нарація; читатель; объект; субъект; рассказчик; коммуникация; наррация; author; reader; sender; the addressee; object; subject; story-teller; communications; narration