Імуногістохімічне дослідження рецепторів естрогену і прогестерону у вогнищах ретроцервікального ендометріозу - Олійник, І. Ю.; Олийнык, И. Ю.; Oliynyk, I. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У ході дослідження 25 випадків операційного матеріалу пацієнток з ретроцервікальним ендометріозом вивчено наявність рецепторів естрогену і прогестерону у вогнищах ретроцервікального ендометріозу та ендометрії цих пацієнток, отриманому при попередньому діагностичному вишкрібанні. У групі порівняння досліджували фрагменти ендометрію 18 жінок без гінекологічної патології. Встановлено, що у вогнищах ендометріозу ретроцервікальної локалізації вміст естроген- і прогестеронових рецепторів нижчий порівняно з ендометрієм дна матки як у пацієнток з даним захворюванням, так і в групі порівняння. В ходе исследования 25 случаев операционного материала пациенток с ретроцервикальным эндометриозом изучено наличие рецепторов эстрогена и прогестерона в очагах ретроцервикального эндометриоза и эндометрии этих пациенток, полученном при предыдущем диагностическом выскабливании. В группе сравнения исследовали фрагменты эндометрия 18 женщин без гинекологической патологии. Установлено, что в очагах эндометриоза ретроцервикальной локализации содержание эстроген- и прогестероновых рецепторов ниже по сравнению с эндометрием дна матки как у пациенток с данным заболеванием, так и в группе сравнения. In investigation of 25 surgical specimens of patients with retrocervical endometriosis the presence of estrogen and progesterone receptors in the foci of retrocervical endometriosis and in endometrium was studied as well as in specimens of these patients received during previous diagnostic curettage. In control group (18 cases) the pieces of endometrium received in women without gynecological pathology were studied. It was revealed that estrogen and progesterone receptors content in the foci of retrocervical endometriosis was lower than in endometrium of fundus of uterus in patients with this disease, the same result was observed in control group.
Иммуногистохимическое исследование рецепторов эстрогена и прогестерона в очагах ретроцервикального эндометриоза
Immunohistochemical research of estrogen and progesterone receptors in the foci of retrocervical endometriosis
Keywords: ендометріоз; рецептори естрогену і прогестерону; імуногістохімія; эндометриоз; рецепторы эстрогена и прогестерона; иммуногистохимия; endometriosis; estrogen and progesterone receptors; immunohistochemistry