Вивчення вмісту вітаміну К у листі перспективних видів роду Plantago L. флори України у вегетаційний період - Хортецька, Тая Володимирівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Смойловська, Галина Павлівна; Мазулін, Георгій Владиленович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Методами ТШХ і спектрофотометрії у листі подорожника середнього, п. великого, п. найвищого, п. ланцетолистого в період цвітіння встановлено наявність вітаміну К1. Найбільший вміст речовини встановлено у листі п. великого – до 10,64 ± 0,51%. Листя видів роду Plantago L. флори України перспективні для отримання препаратів кровоспинної дії. Методами ТСХ и спектрофотометрии в листьях подорожников среднего, п. большого, п. высочайшего, п. ланцетного в период цветения установлено присутствие витамина К1. Наибольшее содержание вещества установлено в листьях п. великого – до 10,64 ± 0,51%. Листья видов рода Plantago L. флоры Украины перспективны для получения препаратов кровоостанавливающего действия. The contents of vitamin K1 was revealed in Plantago L. genus leaves by liquid chromatography and spectrophotometry methods. Maximal contents of vitamin K1 sum 10,64 ± 0,51% was revealed in Plantago major L. leaves. The leaves of Plantago L. genus are perspective as haemostatic preparations.
Keywords: спектрофотометрія; подорожник середній; вітамін К1; кровоспинна активність; спектрофотометрия; подорожник средний; кровоостанавливающая активность; spectrophotometry; Plantago media L.; vitamin K1; haemostatic action