Клінічні аспекти контролю побічних ефектів лікарських засобів - Білай, Іван Михайлович; Красько, Микола Петрович; Демченко, Валерій Олегович; Остапенко, А. О.; Белай, И. М.; Красько, Н. П.; Демченко, В. О.; Остапенко, А. А.; Bilai, I. M.; Kras’ko, N. P.; Demchenko, V. O.; Ostapenko, А. A. (My University, 2016)
Проблема побічної дії лікарських засобів (ПД ЛЗ) привертає все більшу увагу, набуваючи медико-соціальне значення у зв'язку з наростаючим потоком надходження нових медикаментів і збільшенням числа ускладнень при їх використанні. Надання лікарями інформації про побічні реакції (ПР) ЛЗ сприятиме регуляції фармацевтичного ринку, зменшенню витрат на заходи «прикриття» і додаткове лікування, а також забезпечувати прийняття відповідних адміністративних заходів, які включають в себе органічне використання небезпечного ЛЗ або тимчасова (повна) заборона його медичного застосування. Проблема побочного действия лекарственных средств (ПДЛС) привлекает все большее внимание, приобретая медико-социальное значение в связи с нарастающим потоком поступлення новых медикаментов и увеличением числа осложнений при их использовании. Предоставление врачами информации о побочнях реакциях (ПР) ЛС будет способствовать регуляции фармацевтического рынка, уменьшению расходов на меры «прикрытия» и дополнительное лечение, а также обеспечивать принятие соответствующих административных мер, которые включают в себя органичное использование опасного ЛС или временный (полный) запрет его медицинского применения. Problem of medicines side effects (SE) has attracted increasing attention, gaining medical and social importance due to the increasing flow of new drugs and the increasing number of complications in their using. Providing physicians information about the medicines side reactions (SR) will contribute to the regulation of the pharmaceutical market, reduce the costs of measures to "cover" and the additional treatment as well as to ensure the adoption of appropriate administrative measures, which include the efficient using of dangerous drugs or temporary (full) ban its medical use.
Клинические аспекты контроля побочных эффектов лекарственных средств
Clinical aspects of side effects monitoring of medicines
Keywords: побічна дія; лікарський засіб; клінічне застосування; побочное действие; лекарственное средство; клиническое применение; side effect; medicine; clinical application