Фізична терапія в реабілітації пацієнтів з захворюваннями нервової системи - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Візір, Ірина Володимирівна; Сікорська, Марина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Нейрореабілітація є розділом медичної реабілітації, яка як галузь науки сформувалася досить недавно. У 1996 році в Ньюкаслі (Англія) відбувся перший всесвітній конгрес по питанням неврологічної реабілітації. До сьогодні такі конгреси проводяться регулярно, кожні три роки. Конгреси проходять під егідою американського суспільства нейрореабілітації, всесвітнього форуму неврологічної реабілітації та німецького суспільства неврологічної реабілітації. Нейрореабілітація на теперішній час є одним з перспективних напрямків сучасної медицини. Вона виходить за межі клінічної неврології, так як розглядає не тільки стан нервової системи при різних неврологічних захворюваннях, але і зміни функціональних можливостей людини в умовах розвитку хвороби. Фахівці різного профілю приймають участь в процесі відновлення порушених функцій: неврологи, фахівці у кінезіотерапії, фізіотерапевти, рефлексотерапевти, психологи, соціальні робітники.
Keywords: медична реабілітація; нейрореабілітація; відновлювальна медицина; комплексна реабілітація