Акушерські та перинатальні ускладнення у жінок із дефіцитом маси тіла - Шелестова, Л. П.; Аллахвердієв, Р. С.; Сюсюка, Володимир Григорович; Шелестова, Л. П.; Аллахвердиев, Р. С.; Сюсюка, В. Г.; Shelestova, L. P.; Allahverdiev, R. S.; Syusyuka, V. G. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Для акушерів-гінекологів важливими є знання про вплив дефіциту маси тіла на перебіг вагітності, пологів і стан новонароджених. З метою вивчення акушерських і перинатальних ускладнень у жінок із дефіцитом маси тіла проаналізували перебіг вагітності та пологів у 41 жінки з дефіцитом маси тіла та 35 практично здорових вагітних із нормальною масою тіла. У жінок із дефіцитом маси тіла клінічний перебіг вагітності характеризується високою частотою загрози переривання вагітності, ранніх токсикозів, анемії вагітних, плацентарної дисфункції, затримки росту плода, патології кістково-зв’язкового апарату. У пологах частіше відбувається несвоєчасне відходження навколоплідних вод та аномалії пологової діяльності. Перинатальні наслідки характеризуються високою частотою затримки внутрішньоутробного розвитку новонародженого та народженням немовляти з низькою масою тіла. Визначені ускладнення під час вагітності та в пологах у жінок із дефіцитом маси тіла, а також їхній вплив на стан плода вказують на необхідність розроблення медичних заходів, що спрямовані на їхню корекцію. Для акушеров-гинекологов важны знания о влиянии дефицита массы тела на течение беременности, родов и состояние новорождённых. С целью изучения акушерских и перинатальных осложнений у женщин с дефицитом массы тела проанализированы течение беременности и родов у 41 женщины с дефицитом массы тела и 35 практически здоровых беременных с нормальной массой тела. У женщин с дефицитом массы тела течение беременности характеризуется высокой частотой угрозы прерывания беременности, ранних токсикозов, анемии беременных, плацентарной дисфункции, задержки роста плода, патологии костно-связочного аппарата. В родах чаще происходит несвоевременное излитие околоплодных вод и аномалии родовой деятельности. Перинатальные последствия характеризуются высокой частотой задержки внутриутробного развития новорождённого и рождением ребёнка с низкой массой тела. Выявленные осложнения во время беременности и в родах у женщин с дефіцитом массы тела, а также их влияние на состояние плода указывают на необходимость разработки медицинских мероприятий, направленных на их коррекцию. The knowledge about the impact of body weight deficiency during pregnancy, childbirth and state of newborns is very important for obstetricians. Aim. To estimate pregnancy course, childbirth and conditions of newborn in women with body weight deficiency. Methods and results. The pregnancy and childbirth in 41 women with body weight deficiency and 35 healthy pregnant women with normal body weight has been analyzed. Definition of body weight deficiency has been carried out in accordance with WHO recommendations (1997) on the body mass index. Women with body weight deficiency are characterized by high rate of threatened abortion, early toxicosis, anemia, placental dysfunction, fetal growth retardation, bones and ligaments diseases. The parturition is usually characterized by untimely rupture of membranes and anomalies of labor activity. Perinatal consequences are characterized by high rate of intrauterine development and newborn baby with low birth weight. The detected complications during pregnancy and childbirth in women with body weight deficiency, and their effect on the fetus indicate the need for medical interventions aimed at correcting these complications. Conclusions. The identified obstetric and perinatal complications in women with body weight deficiency, indicate the need for medical measures aimed at the prevention and reduction of complications during pregnancy and childbirth, which will also positively affect the fetal condition.
Акушерские и перинатальные осложнения у женщин с дефицитом массы тела
Obstetrical and perinatal complications in women with body weight deficiency
Keywords: вагітність; пологи; маса тіла; новонароджений; вагітності ускладнення; беременность; роды; масса тела; новорождённый; беременности осложнения; Pregnancy; Parturition Body Weight; Newborn; Pregnancy Complications