Синтез і фізико-хімічні властивості 3-бензил-8-пропілксантину та його водорозчинних солей - Михальченко, Євген Костянтинович; Александрова, Катерина Вячеславівна; Левіч, Сергій Вадимович; Михальченко, Е. К.; Александрова, Е. В.; Левич, С. В.; Mikhal’chenko, Ye. K.; Аleksandrova, K. V.; Levich, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
На ранніх стадіях процесу розроблення нових лікарських субстанцій ключовим є відбір базових сполук. Завдяки розвитку комп’ютерних технологій та наявності різноманітного програмного забезпечення нині стало можливим здійснення предикції властивостей біологічно активних речовин. На підставі виконаних in silico-розрахунків як перспективну базову сполуку з великою варіативністю подальшої хімічної модифікації внаслідок уведення відомих фармакофорів обрали 3-бензил-8-пропілксантин, що синтезований конденсацією 1-бензил-5,6-діамінопіримідин-2,4-діону з бутановою кислотою. У ході реакції встановили вплив співвідношення кількості реагентів на вихід кінцевого продукту. На основі речовини, що отримали, синтезували низку водорозчинних 3-бензил-8-пропілксантинідів-7 взаємодією вихідної сполуки з неорганічними та органічними основами у водному або водно-спиртовому середовищі. Будова сполук підтверджена даними елементного аналізу та 1Н ЯМР-спектроскопії. На ранних стадиях процесса разработки новых лекарственных субстанций ключевым является отбор базовых соединений. Благодаря развитию компьютерных технологий и наличию разнообразного программного обеспечения в настоящее время стала возможной предикция свойств биологически активных веществ. На основе проведённых in silico-расчётов в качестве перспективного базового соединения с большой вариативностью дальнейшей химической модификации за счёт введения известных фармакофоров был выбран 3-бензил-8-пропилксантин, синтезированный конденсацией 1-бензил-5,6-диаминопиримидин-2,4-диона с бутановой кислотой. Нами было установлено влияние на выход конечного продукта соотношения количества реагентов. На основе данного вещества был синтезирован ряд растворимых в воде 3-бензил-8-пропилксантинидов-7 взаимодействием исходного соединения с неорганическими и органическими основаниями в водной либо водно-спиртовой среде. Строение полученных соединений доказано данными элементного анализа и 1Н ЯМР-спектроскопии. Aim. Selection of basic compounds is a key moment of the novel drug substances development process. Nowadays, it is possible to model the properties of biologically active substances with the help of computer technologies and the special software. We selected 3-benzyl-8-propylxanthine as a promising basic compound with a large variability of further chemical modification by insertion of well-known pharmacophores. Our decision was based on in silico-calculations. Materials and methods. This compound has been synthesized by condensation of 1-benzyl-5,6-diaminopyrimidine-2,4-dione with butanic acid. Then we obtained a number of water-soluble 3-benzyl-8-propylxanthinides-7 on the basis of initial substance. Synthesis has been made by reaction of 3-benzyl-8-propylxanthine with inorganic or organic bases in an aqueous or aqueous-alcoholic solution. Conclusion. The structure of synthesized compounds has been proved using elemental analysis and 1H NMR-spectroscopy.
Синтез и физико-химические свойства 3-бензил-8-пропилксантина и его водорастворимых солей
Synthesis and physical-chemical properties of 3-benzyl-8-propylxanthine and its water-soluble salts
Keywords: ксантини; органічний синтез; ЯМР-спектроскопія; ксантины; органический синтез; ЯМР-спектроскопия; Xanthines; Organic Synthesis; NMR-Spectroscopy