Використання блокади піхви прямого м’яза живота для "рятівного" знеболювання після серединної лапаротомії у хворих з ожирінням - Воротинцев, Сергій Іванович; Софілканич, Михайло Михайлович; Захарчук, Олександр Валентинович; Vorotyntsev, S. І.; Sofilkanych, М. М.; Zakharchuk, О. V. (My University, 2018)
Мета. Оцінити аналгетичну ефективність та можливість використання білатеральної подвійної блокади піхви прямого м’яза живота (RSB) як «рятівного» знеболювання після лапаротомних операцій у пацієнтів з ожирінням. У 16 пацієнтів з ожирінням оцінені складність виконання, аналгетична ефективність та можливість використання RSB як «рятівного» методу знеболювання після лапаротомних операцій. Встановлено, що за допомогою ультразвукової (УЗ) підтримки RSB легко виконати у 75% пацієнтів, про- цедура триває 5 – 10 хв, загальна успішність знеболювання – 94%, адекватна аналгезія настає через (3 ± 1,5) хв після завершення блокади. Використання RSB після операції зменшує у 2 рази потребу в опіоїдах та в 4 рази – інцидентність нудоти і блювання (p < 0,05), сприяє активізації пацієнтів уже з кінця 1–ї доби (p < 0,05), забезпечує аналгетичний комфорт на рівні «відмінно» або «добре» у 100% пацієнтів (p < 0,05). RSB є корисним компонентом мультимодальної аналгезії після серединної лапаротомії у пацієнтів з ожирінням, який запобігає надмірному призначенню опіоїдів, зменшує кількість їх побічних реакцій та підвищує якість знеболювання, оцінену 100% пацієнтів як «відмінна» або «добра» Objective. To estimate the analgetic efficacy and possibility of application of bilateral dual blockade of a rectal abdominal muscle vagina (RSB) as a «salvage» anesthesia after laparotomic operations in patients with obesity. In 16 patients with obesity the complexity of performance, аnalgetic efficacy and possibility of the RSB application as a «salvage» method of anesthesia after laparotomic operations were estimated. There was established, that, using ultrasonographic support, it is simple to perform RSB in 75% patients, the procedure lasts 5 – 10 min, with general success rate of anesthesia – 94%, аdequate analgesia occurs in – (3 ± 1.5) min after a blockade conclusion. Postoperative application of RSB reduces the need in opioids in 2 times, and in 4 times – the іncidence of nausea and regurgitation (p < 0.05), promotes activation of patients already on the first day end (p < 0.05), guaranteeing analgetic comfort on level «excellent» or «good» in 100% of the patients (p < 0.05). RSB constitutes a purposeful component of multimodal analgesia after performance of median laparotomy in patients with obesity, which prevents excessive administration of opioids, reduces quantity of adverse events and enhances the anesthesia quality, which was assessed by 100% of the patients as «excellent» or «good».
Application of blockade of the rectal abdominal muscle vagina for a «salvage» anesthesia after median laparotomy in patients with obesity
Keywords: ожиріння; серединна лапаротомія; "рятівне" знеболювання; блокада піхви прямого м’яза живота; obesity; median laparotomy; "salvage" anesthesia; blockade of the rectal abdominal muscle vagina.