Possibilities of clinical neuroimaging assessment scales using for patient severity in the onset of cerebral hemorrhagic supratentorial stroke to predict the outcome of the disease acute period - Kuznietsov, A. A.; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Кузнецов, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
The main purpose of the study was to determine the criteria for the vital and functional prognosis of the cerebral hemorrhagic supratentorial stroke (CHSS) acute period outcome based on the Hemphill Intracerebral Hemorrhage (Hemphill-ICH) Scale and ICH-Grading Scale (ICH-GS) in the onset of the disease. Materials and methods. A prospective, cohort, complex clinical and paraclinical study was conducted in 124 patients (72 men and 52 women, mean age 64.7 ± 1.1 years) with CHSS. This study included clinical assessment using National Institute of Health Stroke Scale and Glasgow Coma Scale, visualization of cerebral structures and integrated assessment of health state severity using the Hemphill-ICH Scale and ICH-GS. The functional outcome of the acute period was determined by the modified Rankin Scale. Мета роботи – визначення критеріїв вітального та функціонального прогнозу виходу гострого періоду мозкового геморагічного супратентріального інсульту (МГСІ) на підставі оцінювання за шкалами Hemphill Intracerebral Hemorrhage (Hemphill-ICH) та ICH Grading Scale (ICH-GS) у дебюті захворювання. Матеріали та методи. Здійснили проспективне, когортне, комплексне клініко-параклінічне дослідження 124 пацієнтів (72 чоловіки та 52 жінки, середній вік – 64,7 ± 1,1 року) з МГСІ, що включало оцінювання за шкалою інсульту Національного інституту здоров’я США, шкалою коми Глазго, візуалізацію церебральних структур, інтегральне оцінювання тяжкості з застосуванням шкал Hemphill-ICH та ICH-GS. Функціональний вихід гострого періоду захворювання визначали за модифікованою шкалою Ренкіна (мШР). Материалы и методы. Проведено проспективное, когортное, комплексное клинико-параклиническое исследование 124 пациентов (72 мужчины и 52 женщины, средний возраст 64,7 ± 1,1 года) с МГСИ, которое включало оценку по шкале инсульта Национального института здоровья США, шкале комы Глазго, визуализацию церебральных структур, интегральную оценку тяжести с использованием шкал Hemphill-ICH и ICH-GS. Функциональный исход острого периода заболевания определялся по модифицированной шкале Рэнкина (мШР). Цель работы – определить критерии витального и функционального прогноза исхода острого периода мозгового геморрагического супратентриального инсульта (МГСИ) на основании оценки по шкалам Hemphill Intracerebral Hemorrhage (Hemphill-ICH) и ICH Grading Scale (ICH-GS) в дебюте заболевания.
Можливості застосування шкал клініко-нейровізуалізаційного оцінювання ступеня тяжкості пацієнтів у дебюті мозкового геморагічного супратенторіального інсульту для прогнозування виходу гострого періоду захворювання
Возможности использования шкал клинико-нейровизуализационной оценки степени тяжести пациентов в дебюте мозгового геморрагического супратентриального инсульта для прогнозирования исхода острого периода заболевания
Keywords: cerebral hemorrhage; X-Ray tomography; Prognosis; прогноз; комп’ютерна томографія; внутрішньомозковий крововилив; внутримозговое кровоизлияние; компьютерная томография