Особенности постнатального морфогенеза инсулярного аппарата поджелудочной железы самцов крыс - Колесник, Ю. М.; Грекова, Т. А.; Абрамов, А. В.; Тихоновская, М. А.; Колесник, Юрій Михайлович; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Абрамов, Андрій Володимирович; Тихоновська, Марина Анатоліївна; Kolesnik, Y. M.; Grekova, T. A.; Abramov, A. V.; Tihonovska, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Динамічне зниження чисельності бета-ендокриноцитів протягом першого місяця життя і часткове відновлення їх кількості в період статевої зрілості свідчить на користь ремоделінгу неонатальної підшлункової залози з одночасним перебігом процесів бета-клітинного апоптозу і новоутворення. Одним із проявів періоду старіння і старості тварин є зміна структури інсулярного апарату у вигляді бета-ьслітинної гіпертрофії та гіпоплазії. Dynamic lowering of beta-cells number during the first month of life and partial renewal of their quantity in puberty indicate neonatal remodeling with both apoptosis and new growth at the same time. One of the animals’ aging and old age manifestation is change of insular apparatus structure in beta-cellular hypertrophy hypoplasia form.
Особливості постнатального морфогенезу інсулярного апарату підшлункової залози самців щурів
Characteristics of pancreatic insular apparatus postnatal morphogenesis in rat male
Keywords: панкреатичні острівці; постнатальний морфогенез; апоптоз; pancreatic islets; postnatal morphogenesis; apoptosis