Перспективы использования стволовых клеток в сосудистой хирургии - Никоненко, А. С.; Волошин, А. Н.; Никоненко, Олександр Семенович; Волошин, Олександр Миколайович; Nikonenko, A. S.; Voloshyn, A. N. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
До недавнего времени для пациентов, страдающих хронической ишемией нижних конечностей, существовало несколько видов лечения. У 50–90% больных, лечение которых оказалось безуспешным, выполняют большие ампутации на уровне бедра. Альтернативным методом реваскуляризации нижних конечностей является клеточная терапия. Предварительные данные исследований доказали безопасность и эффективность использования аутологичных стволовых клеток у больных хронической ишемией нижних конечностей. Положительные результаты рандомизированных исследований позволят внедрить клеточную терапию в практическую деятельность врача и сделать одним из методов для лечения больных хронической ишемией нижних конечностей. До недавнього часу для пацієнтів з хронічною ішемією нижніх кінцівок існувало кілька видів лікування. У 50–90% хворих, лікування яких виявилось безуспішним, виконують великі ампутації на рівні стегна. Альтернативним методом реваскуляризації нижніх кінцівок є клітинна терапія. Попередні дані досліджень довели безпеку й ефективність використання аутологічних стовбурових клітин у хворих на хронічну ішемію нижніх кінцівок. Позитивні результати рандомізованих досліджень дозволять впровадити клітинну терапію в практичну діяльність лікаря і зробити одним із методів для лікування хворих на хронічну ішемію нижніх кінцівок. Until recently for patients with chronic lower limbs ischemia (CLI) there were several ways of treatment. In 50–90% of patients, whose treatment was ineffective, major amputation was done on thigh level. The alternative method of lower limbs revascularization is a stem cell therapy. Preliminary researches data proved safety and efﬁciency autologous stem cells use in patients with CLI. The positive results of randomized clinical researches will allow to introduce stem cell therapy in practice and do it one of the methods for treatment of patients with CLI.
Перспективи використання стовбурових клітин у судинній хірургії
The prospects of stem cells therapy in vascular surgery
Keywords: стволовые клетки; клеточная терапия; стовбурові клітини; клітинна терапія; stem cells; cell therapy