Клініко-морфологічне обгрунтування градації фіброзу в біопсіях печінки - Туманський, Валерій Олексійович; Шебеко, Юлія Олександрівна; Tumanskiy, V. A.; Shebeko, Yu. A. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
На підставі патогістологічних, гістохімічних і імуногістохімічних досліджень печінкових трепанобіоптатів 356 хворих на хронічні захворювання печінки градацію фіброзу печінки F2 і F3 за METAVIR, з урахуванням популяцій колагенпродукую-чих клітин і особливостей прогресії фіброзу, розподілено на тип А (прогресія фіброзу переважно з портальних трактів і зон імуноклітинних «ступінчастих некрозів»), тип В (переважна колагенізація внутрішньодолькових синусоїдів печінки) і тип С (прогресія фіброзу водночас з портальних трактів, імуноклітинних «ступінчастих некрозів» і внутрішньодолькових синусоїдів). Показано, що фіброз печінки F3 проявляється у хворих клініко-лабораторними ознаками печінкової дисфункці і портальної гіпертензії, а фіброз F4 (цироз печінки) - ознаками портальної гіпертензії і печінково-клітинної недостатності. Grading of liver fibrosis F2 and F3 by METAVIR was divided into type A (prevailed fibrosis progression from portal tracts and zones of immunocellular “stepped necrosis”), type В (prevailed collagenization of intralobular liver sinusoids) and type C (progression of liver fibrosis from portal tracts, immunocellular “stepped necrosis” and intralobular liver sinusoids) according to pathohistological, histochemical and immunohistochemical investigations ofliver trepanobiopsies of356 patients with chronic liver diseases. It was showed that liver fibrosis F3 is displayed in patients by clinical-laboratory signs ofliver dysfunction and portal hypertension, and liver fibrosis F4 (liver cirrhosis)-by signs of portal hypertension and hepatocellular insufficiency.
Clinical-morphological basis of fibrosis grading in liver biopsy
Keywords: ступені фіброзу печінки; міофібробласти; зірчасті клітини Іто; фібробласти печінки; grade ofliver fibrosis; myofibroblasts; stellate cells Ito; fibroblasts ofliver