Аналіз професійної патології в Запорізькій області за 2010-2015 роки - Доценко, Сергій Якович; Афанасьєв, А. В.; Тягла, Вікторія Миколаївна; Токаренко, Іван Іванович; Кравченко, Володимир Іванович; Кравченко, Тетяна Василівна; Данюк, Інна Олександрівна; Бородавко, Людмила Іванівна; Євтушенко, В. О.; Доценко, С. Я.; Афанасьев, А. В.; Тяглая, В. Н.; et al. (Вісник Української медичної стоматологічної академії, 2017)
Погіршення умов праці робітників підприємств в Україні, пов’язаних з переходом до ринкової економіки, диктує необхідність постійного статистичного моніторингу професійної патології. Метою роботи стало дослідження розповсюдженості та захворюваності професійними захворюваннями в Запорізькій області за період з 2010 по 2015 рік. Проаналізовано статистичні форми П-3 і П-4 в Запорізькій області: 482 форми за період 2010-2015 р.р. та 279 - за період 2004-2009 р.р. за допомогою статистичної програми «Statistica® 6.0 for Windows» (StatSoft Inc., США). Встановлено, що в структурі професійної патології Запорізької області в 2010-2015 роках переважають пилові захворювання легень, вібраційна хвороба, хронічні інтоксикації, полірадикулопатії (питома вага 61,0 %, 11,6 %, 6,4 % та 4,2 % відповідно). Виявлено переважання вказаної патології у робітників кольорової та чорної металургії, машинобудування (питома вага 45,9 %, 40,5 % та 7,6 %, відповідно). Встановлено достовірне збільшення загальної захворюваності на професійні хвороби на 57,9 % та зниження кількості хворих на туберкульоз легень у галузі охорони здоров’я та хворих і професійною патологією серед працівників сільського господарства порівняно з 2004-2009 роками. Ухудшение условий труда работников предприятий в Украине, связанных с переходом к рыночной экономике, диктует необходимость постоянного статистического мониторинга профессиональной патологии. Целью работы стало исследование распространенности и заболеваемости профессиональными болезнями в Запорожской области за период с 2010 по 2015 годы. Проанализированы статистические формы П-3 и П-4 в Запорожской области: 482 форми за период 2010-2015 г.г. и 279 - за период 2004-2009 г.г. с помощью программы «Statistica® 6.0 for Windows» (StatSoft Inc., США). Выявлено, что в структуре профессиональной патологии Запорожской области в 2010-2015 годах преобладают пылевые заболевания легких, вибрационная болезнь, хронические интоксикации, полирадикулопатии (удельный вес 61,0 %, 11,6 %, 6,4 % и 4,2 % соответственно). Выявлено достоверное преобладание указанной патологии у работников цветной и черной металлургии, машиностроения (удельный вес 45,9 %, 40,5 % и 7,6 % соответственно). Установлено достоверное повышение общей заболеваемости профессиональными болезнями на 57,9 % и снижение количества больных туберкулезом легких в области здравоохранения и больных с профессиональной патологией среди работников сельского хозяйства в сравнении с 2004-2009 годами. Deteriorating of working conditions on enterprises in Ukraine, which can be related to the transition to a market economy, demands constant statistical monitoring of occupational diseases. This study was aimed to assess the prevalence and incidence rate of occupational diseases in the Zaporizhzhya region for 2010-2015. Statistical forms P-3 and P-4 on occupational diseases in industrial enterprises of Zaporizhzhya region (482 forms for 2010-2015 and 279 forms for 2004-2009) were analyzed by using program «Statistica® 6.0 for Windows» (StatSoft Inc.) for investigating the prevalence and incidence of occupational diseases. The structure of occupational diseases in Zaporizhzhya region for 2010-2015 demonstrated the prevalence of dust-induced lung diseases, as well as vibration disease, chronic intoxications and polyradiculopathies (the share of 61.0 %, 11.6 %, 6.4 % and 4.2 % respectively). Most of these pathologies are registered in nonferrous and ferrous metallurgy, mechanical engineering (the share of 45.9 %, 40.5 % and 7.6 %, respectively. There is statistically significant increase in the overall incidence of occupational diseases and significant decrease in the number of patients with pulmonary tuberculosis in health care sector and patients with disorders among farm workers compared to 2004-2009.
Анализ профессиональной патологии в Запорожской области за 2010-2015 годы
Structure of occupational diseases in Zaporizhzhya region
Keywords: професійна патологія; розповсюдженість захворювань; діагностика; профілактика; профессиональная патология; распространенность заболеваний; диагностика; профилактика; occupational diseases; disease prevalence; diagnosis; prevention