Накопичення вітаміну К1 у траві Achillea collina J. Becker. ex Reichenh - Дуюн, Ірина Федорівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Мазулін, Георгій Владиленович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Рід Achllea L. (Деревій) відносять до родини AsteraceaeL. (Айстрові), триби Anthemideae Cass., подтриби AnthemidiaeO. Hoffm. На Україні проростає понад 23 виду цього роду. Встановлено, що трава видів роду AchilleaL. містить: ефірну олію, терпеноїди, вітамін К1, флавоноїди, дубильні речовини, гіркоти, органічні кислоти, феноли, амінокислоти, жирні кислоти, кумарини, лігніни, ізовалеріанову кислоту, неорганічні елементи. На наш час не було досліджено накопичення вітаміну К1 в рослинній сировині багатьох видів роду AchilleaL. вітчизняної флори сучасними методами. Виходячи з цього є актуальною задачею дослідження накопичення вітаміну К1 у траві Achillea collina J. Becker. ex Reichenh.Мета дослідження: встановлення накопичення вітаміну К1 у траві перспективного виду AchilleacollinaJ. BeckerexReichenh. Матеріал і методи: траву досліджуваного виду (суцвіття та прилеглі листя) заготовляли під час цвітіння (липень-жовтень) в умовах півдня та південного сходу України (2013-2017 рр.) відповідно до вимог ДФУ.
Keywords: тези доповідей