Принципи метаболітотропної терапії у педіатричній практиці. Клініко-фармакологічна характеристика сучасних метаболітотропних засобів (частина 1) - Бєленічев, Ігор Федорович; Горчакова, Н.; Кучковський, Олег Миколайович; Риженко, Віктор Павлович; Варавка, І.; Варванський, П.; Горова, Е.; Belenichev, I. F.; Gorchakova, N.; Kuchkovskyi, O. M.; Ryzhenko, V. P.; Varavka, I.; et al. (My University, 2022)
У статті автори на підставі власних досліджень, а також базуючись на результатах інших учених, дали уявлення про такі поняття, як «метаболітотропна терапія» та «метаболітні та метаболітотропні лікарські засоби», їхнє місце у базовій терапії захворювань, серцево-судинної системи, ЦНС, гепатобіліарної системи тощо. Надано класифікацію метаболітотропних засобів залежно від їхньої хімічної структури та механізму дії. Описано загальний принцип дії метаболітотропних засобів. Докладно описано молекулярні та біохімічні механізми енерготропної, антиоксидантної, нейропротективної, стреспротективної, кардіопротективної дії арахідонової кислоти, ліпосом, препаратів магнію, мексидолу, L-лізину, L-карнітину та таурину. Надано експериментальне обґрунтування застосування метаболітотропних засобів у неонатології та педіатрії. Описано особливості призначення цих препаратів у педіатричній практиці: показання до застосування, особливості дозування та можливі побічні реакції. In the article, the authors, based on their own research, as well as based on the results of other scientists, gave an idea of such concepts as metabolitotropic therapy and metabolic and metabolitotropic drugs, their place in the basic therapy of diseases, the cardiovascular system, the central nervous system, the hepatobiliary system, etc. The authors provided a classification of metabolitotropic agents depending on their chemical structure and mechanism of action. The general principle of action of metabolitotropic agents is described. Molecular and biochemical mechanisms of energizing, antioxidant, neuroprotective, stress-protective, cardioprotective action of arachidonic acid, liposomes, magnesium preparations, mexidol, L-lysine, L-carnitine and taurine are described in detail. The article provides an experimental rationale for the use of metabolitotropic agents in neonatology and pediatrics.
Principles of metabolithotropic therapy in pediatric practice. Clinical and pharmacological characteristics of modern metabolithotropic agents (part 1)
Бєленічев І. Ф. - ORCID: 0000-0003-1273-5314; Кучковський О. М. - ORCID: 0000-0002-0548-0029; Риженко В. П. - ORCID: 0000-0003-3466-7148.
Keywords: метаболітні та метаболітотропні лікарські засоби; класифікація; препарати магнію; препарати арахідонової кислоти; препарати таурину; препарати L-лізину; препарати L-карнітину; metabolic and metabolitotropic drugs; classification; preparations of magnesium; arachidonic acid; taurine; L-lysine; L-carnitine