Перспективи використання сучасних молекулярних маркерів у скринінгу та моніторінгу ефективності лікування захворювань серцево-судинної системи - Павлов, Сергій Васильович; Бурлака, Кристина Анатоліївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Серцево-судинні захворювання займають одну з найбільш значущих проблем охорони здоров'я. Вченими активно проводяться пошуки нових методів діагностики, обґрунтованості госпіталізації та контролю якості лікування. На велику увагу заслуговують біомаркери, деякі з яких, на даний момент, використовуються в повсякденній клінічній практиці та відображають різні патофізіологічні процеси присутні при серцево судинних захворюваннях. Найбільш відомі з них: натрійуретичний пептид, високочутливі тропоніни (hs-cTn), серцевий білок, що зв'язує жирні кислоти (H-FABP), глутатіонтрансфераза P1 (GSTP1), галектін-3, ST2, фактор диференціювання росту - 15 (GDF-15), вітамін Д; вітамін-Д-зв’язуючий білок, позаклітинний білок теплового шока70 (Hsp70), гіпоксією індукований фактор (HIF-1α), білок Klotho, ендотеліальна NO-синтетаза. На сьогодні велику увагу дослідників привертають Hsp70 та білок Klotho, які розглядаються як маркери діагностики, скринінгу ефективності лікування та перспективні мішені фармакологічної корекції серцево-судинних захворювань гіпоксичного ґенезу.
Keywords: тези доповідей