Особливості ремоделювання міокарда у хворих на ішемічну хворобу серця залежно від функціонального стану щитовидної залози - Михайловська, Наталія Сергіївна; Олійник, Тетяна Вікторівна; Михайловская, Н. С.; Олейник, Т. В.; Mykhailovska, N. S.; Oleynik, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Наявність гіпотиреозу у хворих на ішемічну хворобу серця зумовлює її прогресування та структурно-функціональну перебудову серця. З метою дослідження особливостей ремоделювання міокарда у хворих на ішемічну хворобу серця, асоційовану з гіпотиреозом, обстежили 74 хворих. За допомогою еходопплеркардіографії та імуноферментного аналізу вивчили структурно-функціональні особливості серця та рівні гормонів гіпофізарно-тиреоїдної ланки. Встановили, що у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом, відбувається збільшення кінцево-діастолічного об’єму, кінцево-діастолічного тиску, маси та індексу жорсткості міокарда. Відзначили погіршення систолічної функції, переважання концентричної гіпертрофії та діастолічної дисфункції за типом порушення релаксації. Встановили наявність кореляційних зв’язків ТТГ, Т4 вільн. з показниками структурно-функціонального стану серця, що свідчить про взаємозв’язок гіпотиреозу з процесами ремоделювання міокарда у хворих на ішемічну хворобу серця. Наличие гипотиреоза у больных ишемической болезнью сердца способствует ее прогрессированию и структурно-функциональной перестройке сердца. С целью исследования особенностей ремоделирования миокарда у больных ишемической болезнью сердца, ассоциированной с гипотиреозом, обследовали 74 больных. С помощью эходопплеркардиографии и иммуноферментного анализа изучены структурно-функциональные особенности сердца и уровни гормонов гипофизарно-тиреоидного звена. Установлено, что у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом, происходит увеличение конечно-диастолического объема, конечно-диастолического давления, массы и индекса жесткости миокарда. Отмечено ухудшение систолической функции, преобладание концентрической гипертрофии и диастолической дисфункции по типу нарушения релаксации. Установлено наличие корреляционных связей ТТГ, Т4 своб. с показателями структурно-функционального состояния сердца, что свидетельствует о взаимосвязи гипотиреоза с процессами ремоделирования миокарда у больных ишемической болезнью сердца. The presence of hypothyroidism in patients with coronary heart disease contributes to the progression of structural and functional reorganization of the heart. Aim. In order to study the features of myocardial remodeling in patients with coronary heart disease associated with hypothyroidism, 74 patients were examined. Methods and results. With the Doppler echocardiography and enzyme immunoassay the structural and functional characteristics of the heart and the levels of hormones of the pituitary-thyroid system were studied. It was found that in patients with coronary heart disease, comorbid with hypothyroidism, an increase of the end-diastolic volume, end-diastolic pressure, mass and stiffness index, deterioration of systolic function, the prevalence of concentric hypertrophy and diastolic dysfunction by the type of infringement relaxation were observed. Conclusion. The presence of correlations between TSH, free T4 and indicators of structural and functional state of the heart was revealed, which indicates the relationship with hypothyroidism and myocardial remodeling in patients with coronary heart disease.
Особенности ремоделирования миокарда у больных ишемической болезнью сердца в зависимости от функционального состояния щитовидной железы
Features of myocardial remodeling in patients with coronary heart disease depending on thyroid function
Keywords: ремоделювання; діастолічна функція; ішемічна хвороба серця; гіпотиреоз; ремоделирование; диастолическая функция; ишемическая болезнь сердца; гипотиреоз; Ventricular Remodeling; Ventricular Function; Coronary Disease; Hypothyroidism