Синтез, фізико-хімічні властивості та подальші перетворення в ряду 5-(хінолін-2-іл, 2-гідроксихінолін-4-іл)-4-R-2,4-дигідро-3Н-1,2,4-тріазол-3-тіонів - Каплаушенко, Т. М.; Kaplaushenko, T. M. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – синтез нових високоефективних і малотоксичних речовин у ряду 5-(хінолін-2-іл, 2-гідроксихінолін-4-іл)-4-R1-2,4-дигідро-3Н-1,2,4-тріазол-3-тіонів та їх похідних, а також встановлення фізико-хімічних властивостей усіх сполук, що синтезовані, та проведення комп’ютерного прогнозування. Матеріали та методи. Як вихідні сполуки використали естери хінолін-2- та 2-гідроксихінолін-4-карбонових кислот, з яких через ряд послідовних стадій (реакції гідразинолізу, електрофільного заміщення та внутрішньомолекулярної лужної гетероциклізації) отримали 5-(хінолін-2-іл, 2-гідроксихінолін-4-іл)-4-R1-2,4-дигідро-3Н-1,2,4-тріазол-3-тіони та їх похідні. 2-(5-(хінолін-2-іл-, 2-гідроксихінолін-4-іл)-4-R1-2,4-дигідро-3Н-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетонітрили синтезовані в середовищі пропанолу при нагріванні. Синтезовані сполуки кристалізовано в середовищі етанолу. Досліджено фізико-хімічні властивості усіх сполук, що отримали, їхня будова доведена за допомогою елементного аналізу, ІЧ-спектрометрії, 1Н ЯМР-спектрометрії, УФ-спектрофотометрії та хромато-мас-спектрометрії. Індивідуальність отриманих сполук встановлена за допомогою хроматографічних методів аналізу. Під час роботи здійснили попереднє комп’ютерне дослідження параметрів гострої токсичності та біологічної активності. Результати. Під час синтетичних досліджень отримали 9 нових, не описаних раніше сполук. У ході аналізу комп’ютерного прогнозування, котре виконували за допомогою онлайн-сервісу PASS, вдалось встановити, що синтезовані 5-(хінолін-2-іл, 2-гідроксихінолін-4-іл)-4-R1-2,4-дигідро-3Н-1,2,4-тріазол-3-тіони та їх похідні належать до малотоксичних сполук і проявляють широкий спектр біологічної дії, що, своєю чергою, відповідає літературними даним. У підсумку визначили найбільш перспективні сполуки для тестування in vitro. Висновки. Результати роботи підтверджують структуру синтезованих сполук, що свідчить про можливість надалі застосовувати їх у біологічних дослідженнях. Цель работы – синтез ряда новых высокоэффективных и малотоксичных веществ в ряду 5-(хинолин-2-ил, 2-гидроксихинолин-4-ил)-4-R1-2,4-дигидро-3Н-1,2,4-триазол-3-тионов и их производных, а также установление физико-химических свойств всех синтезированных соединений и проведение компьютерного прогнозирования.Материалы и методы. В качестве исходных соединений использованы эфиры хинолин-2- и 2-гидрокси-4-карбоновых кислот, из которых через ряд последовательных стадий (реакции гидразинолиза, электрофильного замещения и внутримолекулярной щелочной гетероциклизации) были получены 5-(хинолин-2-ил, 2-гидроксихинолин-4-ил)-4-R1-2,4-дигидро-3Н-1,2,4-триазол-3-тионы и их производные. 2-(5-(хинолин-2-ил, 2-гидроксихинолин-4-ил)-4-R1-2,4-дигидро-3Н-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетонитрилы синтезированы в среде пропанола при нагревании. Синтезированные соединения кристаллизованы в среде этанола. Исследованы физико-химические свойства всех полученных соединений, их строение доказано при помощи элементного анализа, ИК-спектрометрии, 1Н ЯМР-спектрометрии, УФ-спектрофотометрии и хромато-масс-спектрометрии. Индивидуальность полученных соединений установлена при помощи хроматографических методов анализа. В ходе работы проведено предварительное компьютерное исследование параметров острой токсичности и биологической активности. Результаты. Во время синтетических исследований получено 9 новых, не описанных ранее соединений. В ходе анализа компьютерного прогнозирования, которое проводилось с помощью онлайн-сервиса PASS, удалось установить, что синтезированные 5-(хинолин-2-ил, 2-гидроксихинолин-4-ил)-4-R1-2,4-дигидро-3Н-1,2,4-триазол-3-тионы и их производные относятся к малотоксичным соединениям и проявляют широкий спектр биологического действия, что, в свою очередь, соответствует литературным данным. В итоге проведённых исследований определены наиболее перспективные соединения для тестирования in vitro. Выводы. Установлено: результаты работы подтверждают структуру синтезированных соединений, что свидетельствует о возможности их дальнейшего применения в биологических исследованиях. The aim of this work was the synthesis of new highly effective and low-toxic substances in a series of 5-(quinoline-2-yl, 2-hydroxyquinoline-4-yl)-4-R1-2,4-dyhydro-3Н-1,2,4-triazole-3-thiones and its derivatives, and also establishment of physical-chemical properties of all synthesized compounds, as well as computer predictions. Materials and methods. As starting compounds we used esters of quinoline-2 and 2-hydroxyquinoline-4-carboxylic acids, which through a series of successive stages (reaction of hydrazinolysis, electrophilic substitution and intramolecular basic heterocyclization) have been transformed to 5-(quinoline-2-yl, 2-hydroxyquinoline-4-yl)-4-R1-2,4-dyhydro-3Н-1,2,4-triazole-3-thiones and their derivatives. 2-(5-(Quinoline-2-il-, 2-hydroxyquinoline-4-yl)-4-R1-2,4-dyhydro-3Н-1,2,4-triazole-3-ylthio)aceto-nitriles have been synthesized in a propanol medium with heating. The synthesized compounds have been crystallized using ethanol. Physical and chemical properties of all the obtained compounds have been investigated, their structure has been proved by elemental analysis, IR spectroscopy, 1H NMR spectroscopy, UV spectrophotometry and chromatography-mass-spectrometry. Individuality of synthesized compounds has been installed using chromatographic methods of analysis. As the result of made work, the preliminary computer study on acute toxicity and biological activity has been done.Results. While synthetic studies 9 new, indescribable earlier compounds have been obtained. According to analysis of computer prediction, which was conducted using PASS online service, it has been found that synthesized 5-(quinoline-2-yl, 2-hydroxyquinoline-4-yl)-4-R1-2,4-dyhydro-3Н-1,2,4-triazole-3-thiones and their derivatives are low-toxic compounds, and exhibit wide range of biological effects, which in its turn corresponds to the literature data. As a result of this work the most promising compounds are selected for testing in vitro. Conclusion. As a result of the work the structure of the synthesized compounds has been conﬁ rmed, which in its turn indicates the possibility of their further use in biological research.
Синтез, физико-химические свойства и дальнейшие превращения 5-(хинолин-2-ил, 2-гидроксихинолин-4-ил)-4-R-2,4-дигидро-3Н-1,2,4-триазол-3-тионов
Synthesis, physical-chemical properties and further transformation of 5-(quinoline-2-yl, 2-hydroxyquinoline-4-yl)-4-R-2,4-dyhydro-3Н-1,2,4-triazole-3-thiones
Keywords: 1,2,4-тріазол; синтез; фізико-хімічні властивості; 1,2,4-триазол; физико-химические свойства; 1,2,4-triazole; Synthesis; Physical-Chemical Properties