Снижение апоптической гибели нейронов СА-1 зоны гиппокампа крыс в условиях пренатальной хронической алкоголизации и на фоне введения цереброкурина и тиоцетама - Егоров, А. Н.; Беленичев, И. Ф.; Соколик, Е. П.; Абрамов, А. В.; Спахи, О. В.; Єгоров, Олександр Миколайович; Бєленічев, Ігор Федорович; Соколик, Олена Петрівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Спахі, Олег Володимирович; Egorov, A. N.; Belenichev, I. F.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Установлено, что пренатальная алкоголизация приводит к гиперпродукции NO и индукции нитрозирующего стресса в мозге новорожденных крысят, о чем свидетельствовало повышение нитротирозина в цитозоле и митохондриях. Регулируя соотношение митохондриальных/цитозольных концентраций NO и активных форм кислорода, цереброкурин и тиоцетам ограничивают действие этих соединений на активацию или депривацию процессов экспрессии генов, транскрипцию и трансляцию в нейрональных клетках мозга животных, перенесших ПА и, тем самым, возможно, обеспечивают нормальное развитие когнитивно-мнестических функций ЦНС. Повышение экспрессии белка Bcl-2 в группе животных, получавших тиоцетам и цереброкурин, свидетельствует об активации антиапоптотической защиты поврежденных нейронов. Встановлено, що пренатальна алкоголізація призводить до гіперпродукції NO та індукції нітрозуючого стресу в мозку новонароджених щурів, про що свідчило підвищення нітротирозину в цитозолі та мітохондріях. Регулюючи співвідношення мітохондріальних/цитозольних концентрацій NO та актівніх форм кисню, цереброкурин і тіоцетам обмежують дію цих сполук на активацію або депривацію процесів експресії генів, транскрипцію і трансляцію в нейрональних клітинах мозку тварин, які перенесли ПА і, тим самим, можливо, забезпечують нормальний розвиток когнітивно-мнестичних функцій ЦНС. Підвищення експресії білка Bcl-2 у групі тварин, які отримували тіоцетам і цереброкурин, свідчить про активацію антиапоптичного захисту пошкоджених нейронів. Prenatal alcoholism leads to increase NO induction and nitrosine stress in the brain of a newborn rats, evidenced by the increase of nitrotirosine in citosole and mitochondria. By adjusting the ratio of mitochondrial/cytosole concentrations of NO and reactive oxygen forms, cerebrocurin and tiocetam limit the effect of these compounds on the activation or deprivation of the processes of gene expression, transcription and translation in neuronal cells of brain of animals that survived the prenatal alcoholism and, thus, may provide the normal development of the cognitive functions of central nervous system. Increased expression of the protein Bcl-2 in the group of animals receiving cerebrocurin and tiocetam, testifies to the activation antiapoptosis protection of damaged neurons.
Зниження апоптичної загибелі нейронів СА-1 зони гіпокампу щурів в умовах пренатальної хронічної алкоголізації та на тлі введення цереброкурину і тіоцетаму
Reduction of Apoptosis Death of Neurons СА-1 Zone of Hippocampus of Rats in Conditions of Prenatal Chronic Alcoholisation by Therapy of Cerebrocurin and Tiocetam
Keywords: пренатальная алкоголизация; цереброкурин; тиоцетам; тиоцетам СА-1 зона гиппокампа; апоптоз; пренатальна алкоголізація; цереброкурин; тіоцетам; СА-1 зона гіпокампу; prenatal alcoholism; cerebrocurin; tiocetam; CA-1 zone of hippocampus; apoptosis