"Особливі" будинки у прозі Галини Пагутяк - Вещикова, Олена Сергіївна (Вид. центр КНЛУ, 2016)
Статтю присвячено аналізові топосу дому (будинку) у прозі Галини Пагутяк, зокрема в циклі “Особливі будинки” книги “Уріж і його духи”, творах “Зачаровані музиканти”, “Як будували хату”, “Захід сонця в Урожі” та ін. “Особливими” названо ті будинки в художній реальності творів Г. Пагутяк, у яких відбуваються надприродні явища і які репрезентують портал між світами. Досліджено елементи готичної прози в наративній структурі таких “особливих” будинків, з’ясовано засоби, за допомогою яких наратор впливає на читацьку рецепцію творів як неоготичних. Статья посвящена анализу топоса дома в прозе Галины Пагутяк, в частности в цикле “Особенные дома” книги “Урож и его духи”, произведениях “Зачарованные музыканты”, “Как строили хату”, “Закат солнца в Уроже” и т.д. “Особенными” названы те дома в художественной реальности произведений Г. Пагутяк, в которых происходят сверхъестественные явления и которые репрезентируют портал между мирами. Исследованы элементы готической прозы в нарративной структуре таких “особенных” домов, выяснены средства, с помощью которых нарратор влияет на читательскую рецепцию произведений как неоготических. The article is dedicated to the analysis of the topos of “house” in Halyna Pahutiak’s prose, in particular in a series “Peculiar houses” in the book “Urizh and its spirits” in the works “Charmed musicians”, “How they were building a hut”, “Sunset in Urizh”, etc. We call peculiar the houses in the fictional reality of H. Pahutiak’s works, where there are supernatural phenomena, representing the portal between the worlds. We investigate the elements of Gothic prose in the narrative structure of such “peculiar” houses; reveal the means with the help of which the narrator affects readers’ perception of the works as neo-Gothic.
Keywords: дім; будинок; готика; містика; Галина Пагутяк; дом; готика; мистика; home; house; Gothic; mysticism; Halyna Pahutiak