Динаміка основних параметрів реабілітації при пошкодженні звʼязок плечового суглоба у кваліфікованих гандболістів - Бондар, Едуард Віталійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес фізичної реабілітації при пошкодженні зв’язок плечового суглоба. Мета дослідження – визначити динаміку основних параметрів реабілітації при пошкодженні звʼязок плечового суглоба. Методи дослідження – теоретичний аналіз, синтез, узагальнення і систематизація сучасної наукової літератури з проблеми дослідження; оцінка загального стану плечового суглоба (збір анамнезу, візуальний огляд, пальпація), метод гоніометрії, мануальне м’язове тестування; методи математичної статистики (t-критерій Стьюдента). Результати динаміки параметрів реабілітації при пошкодженні зв’язок плечового суглоба свідчать про високу ефективність реалізованої програми. Аналіз функціонального стану плечового суглоба у гандболістів після завершення реабілітації показав значне покращення всіх основних показників, що підтверджується даними мануально-м’язового тестування та гоніометричних вимірювань. За результатами оцінки загального стану плечового суглоба біль у спортсменів значно зменшився або повністю зник, покращилася амплітуда рухів, зникли ознаки нестабільності, а м’язовий тонус відновився. The object of the study is the process of physical rehabilitation in case of damage to the ligaments of the shoulder joint. The purpose of the study is to determine the dynamics of the main parameters of rehabilitation in case of damage to the ligaments of the shoulder joint. Research methods are theoretical analysis, synthesis, generalization and systematization of modern scientific literature on the research problem; assessment of the general condition of the shoulder joint (history taking, visual examination, palpation), goniometry method, manual muscle testing; methods of mathematical statistics (Student's t-test). The results of the dynamics of rehabilitation parameters for shoulder joint ligament damage indicate the high effectiveness of the implemented program. Analysis of the functional state of the shoulder joint in handball players after the completion of rehabilitation showed a significant improvement in all basic indicators, which is confirmed by the data of manual-muscle testing and goniometric measurements. According to the results of the assessment of the general condition of the shoulder joint, the pain in athletes significantly decreased or completely disappeared, the amplitude of movements improved, signs of instability disappeared, and muscle tone was restored.
Keywords: магістерська робота; пошкодження зв’язок плечового суглоба; гандбол, спортивна реабілітація, фізична терапія, кінезіотейпування, стабілізаційні вправи; гандбол; спортивна реабілітація; фізична терапія; кінезіотейпування; стабілізаційні вправи; shoulder ligament injury; handball; sports rehabilitation; physical therapy; kinesiotaping; stabilization exercises