Вивчення структурно-механічних властивостей супозиторіїв з біфоназолом - Мєльник, Т. В.; Лисянська, Ганна Петрівна; Mielnyk, T. V.; Lysianska, H. P. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – вивчення реологічних характеристик вагінальної лікарської форми біфоназолу залежно від температурного режиму виробничого процесу виготовлення супозиторіїв. Матеріали і методи. Структурно-механічні характеристики супозиторної маси з біфоназолом на основі олії какао з додаванням 5 % емульгатора № 1 вивчили за допомогою ротаційного віскозиметра «Реотест-2» з циліндричним пристроєм при температурі тіла людини (+37 °С) і за температури технологічного процесу виготовлення лікарської форми. Результати. Результати дослідження свідчать про наявність структури в супозиторній композиції, що підтверджено зменшенням ефективної в’язкості водночас зі зростанням деформаційних сил. Це дає змогу проаналізувати характеристики міцності супозиторної маси та обрахувати основні параметри структурно-механічних досліджень. Це сприятиме об’єктивному оцінюванню консистентних досліджень системи. The aim of this work is to study the rheological characteristics of the vaginal dosage form of bifonazole, depending on the temperature regime of the production process for the suppositories manufacture. Materials and methods. The study of the structural and mechanical characteristics of the suppository mass with bifonazole based on cocoa oil with the addition of 5 % emulsifier No. 1 was carried out using a rotary viscometer “Reotest-2” with a cylindrical device at a human body temperature of +37 °С and the temperature of the technological process of manufacturing the dosage form. Results. They indicate the existence of a present structure in the suppository composition, that is evidenced by the decrease in effective viscosity simultaneously with the increase in deformation forces. The obtained data enable us to analyze the strength characteristics of the suppository mass and to calculate the main parameters of structural and mechanical studies, which allow us to conduct an objective assessment of the consistency studies of the system.
Study of structural and mechanical properties of suppositories with bifonazole
Keywords: біфоназол; гінекологія; лікарські форми; фармакотерапія; супозиторії; температура процесу; тиксотропність; стабільність; bifonazole; gynecology; dosage forms; pharmacotherapy; suppositories; process temperature; thixotropy; stability