Роль элевации мозгового натрийуретического пептида у пациентов, перенесших q-инфаркт миокарда, как маркера раннего постинфарктного ремоделирования - Березин, А. Е.; Самура, Т. А.; Березін, Олександр Євгенійович; Самура, Тетяна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Обстежені 85 хворих обох статей з документованим Q-інфарктом міокарда протягом 60 діб після госпіталізації з цього показання. Клінічний статус, стан кардіогемодинаміки та вимірювання циркулюючого NТ-pro-МНУП оцінено на 1, 21 і 60 добу розвитку захворювання. Аналіз отриманих даних показав, що ізольоване вимірювання рівня NT-pro-МНУП у першу добу госпіталізації дозволяє досить надійно передбачити ймовірність виникнення прогностично несприятливого післяінфарктного кардіального ремоделювання і тенденцію до зниження величини ФВ ЛШ. При цьому прогностична цінність елевації NТ-pro-МНУП не залежала від індексу несприятливих клінічних результатів GRACE і тяжкості локальної контрактильної дисфункції. Обследованы 85 больных обоего пола с документированным Q-инфарктом миокарда на протяжении 60 суток после госпитализации по этому показанию. Клинический статус, состояние кардиогемодинамики и измерение циркулирующего NT-pro-МНУП оценены в 1, 21 и 60 сутки развития заболевания. Анализ полученных данных показал, что изолированное измерение уровня NT-pro-МНУП в первые сутки госпитализации позволяет достаточно надежно предсказать вероятность возникновения прогностически неблагоприятного постинфарктного кардиального ремоделирования и тенденцию к снижению величины ФВ ЛЖ. При этом прогностическая ценность элевации NT-pro-МНУП не зависела от индекса неблагоприятных клинических исходов GRACE и тяжести локальной контрактильной дисфункции. 85 patients (male and female) with documented Q-myocardial infarction (MI) were observed during 60 days after hospitalization period due to mentioned above indication. Clinical status, cardiohaemodynamic, and circulating NT-pro-BNP plasma level measurement were evaluated at admission, at both 21st and 60th days after MI. Analysis of obtained data has shown that isolated measurement of NT-pro-BNP plasma level at admission to the hospital lets improve of predispose value of it toward to potentially unfavorable cardiac remodelling and tendency to LVEF suppression. However, predispose value of NT-pro-BNP did not related with both GRACE index and severity of local contractility dysfunction.
Keywords: мозковий натрійуретичний пептид; інфаркт міокарда; кардіальне ремоделювання; прогноз; мозговой натрийуретический пептид; инфаркт миокарда; кардиальное ремоделирование; прогноз; NT-pro-brain natriuretic peptide; myocardial infarction; remodelling; prognosis