Патоморфологічна характеристика впливу пінного склерозанту на венозну стінку при варикозній хворобі - Тітова, Ю. П.; Titova, Yu. P. (ЗДМУ, 2014)
Нині на перший план у лікуванні варикозної хвороби виходять методи інтраопераційної склерооблітерації з використанням внутрішньовенних склерозантів. Питання, що стосуються морфологічних змін, є актуальними та недостатньо вивченими. Мета роботи – охарактеризувати морфологічні зміни у стінках вен у ранньому та віддаленому періоді після введення пінної форми полідоканолу різної концентрації хворим на варикозну хворобу та експериментальним тваринам. Дослідження здійснили з використанням світлової та електронної мікроскопії. Встановили, що використання пінної форми полідоканолу як у людей, так і у щурів впливає на ендотеліальні клітини та спричиняє їх загибель. У судинах судин спостерігали повнокров’я, стаз, тромбоз, а в стінці вени – набряк і діапедезні крововиливи. Показали в експерименті, що у віддалені терміни (через місяць) ін’єкція склерозанту призводить до обтурації судини з розвитком у ній сполучної тканини. Сегодня на первый план в лечении варикозной болезни выходят методы интраоперационной склерооблитерации с использованием внутривенных склерозантов. Вопросы, касающиеся морфологических изменений, – актуальны и недостаточно изучены. Цель работы – охарактеризовать морфологические изменения в стенках вен в раннем и отдаленном периоде после введения пенной формы полидоканола различной концентрации больным с варикозной болезнью и экспериментальным животным. Исследование проводили с использованием световой и электронной микроскопии. Установлено, что использование пенной формы полидоканола как у людей, так и у крыс влияет на эндотелиальные клетки и вызывает их гибель. В сосудах сосудов наблюдали полнокровие, стаз, тромбоз, а в стенке вены – отек и диапедезные кровоизлияния. Показали в эксперименте, что в отдаленные сроки (через месяц) инъекция склерозанта приводит к обтурации сосуда с развитием в ней соединительной ткани. In treatment of varicose disease methods of intraoperative phlebosclerotic obliteration involving injection of sclerosant into vein lumen come to the fore. Issues of morphological changes in venous wall are actual and unstudied. The aim was to characterize morphological changes in the wall s of veins in the early and distant periods after the injection of foam polidocanol of different concentrations into patients’ varicose veins and into veins of experimental animals. Methods and results. Segments of veins were investigated using the light and electron microscopy. It was confi rmed that application of foam polidocanol for 10 minutes both in patients and rats infl uences endothelium cells and causes their damage. In vasa vasorum we saw hyperemia, stasis, thrombosis and in venous wall oedema and diapedesis of erythrocytes. Conclusion. We revealed in experiment that in remote period (after 1 month) the injection of sclerosant leads to vessel obstruction with fi brosis.
Патоморфологическая характеристика влияния пенного склерозанта на венозную стенку при варикозной болезни
Pathomorphological characteristic of the impact of foam sclerosant on the venous wall in case of varicose disease
Keywords: варикозна хвороба; полідоканол; морфологія вени; експерименти на тваринах; варикозное расширение вен; полидоканол; вены; эксперимент на животных; Varicose Veins; Polidocanol; Veins; Experimentation Animal