Вікова морфофункціональна характеристика великих слинних залоз щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробної антигенної дії. - Маслова, Ірина Миколаївна; Maslova, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Комплексним дослідженням з використанням анатомічних, морфометричних, гістологічних, гістохімічних, лектингістохімічних, статистичних методів вперше встановлено особливості динаміки маси слинних залоз, формування та співвідношення секреторних відділів та сполучнотканинних структур в ранньому постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробної антигенної дії. Встановлено достовірне збільшення загальної частки лімфоцитів, зокрема PNA+-лімфоцитів та, як наслідок, зміни розподілу клітин та біополімерів міжклітинної речовини слинних залоз. Встановлено, що у антигенпремійованих тварин на фоні збільшеної частки лімфоцитів спостерігаються зміни проліферативної активності епітеліоцитів секреторних відділів та достовірні порушення динаміки розподілу фібробластів і фіброцитів в стромі великих слинних залоз, а також доведено зв’язок між становленням структурних компонентів великих слинних залоз та вмістом в них лімфоцитів. The study was conducted by complex researches through morphometric, histological, histochemical, lectinhistochemical methods at first was determined concerning regularities of structure’s regularity of major salivary glands and lymphoid tissue associated with salivary glands during postnatal period in norm and after intrauterine antigen action. At first was determined the dynamic’s features of major salivary glands mass, development of the secretory units and connective tissue structures in early postnatal period in norm and after intrauterine antigen action.Was determined the significant increase of general part of lymphocytes, particularly PNA+lymphocytes and, consequently, changes in the distribution of cells and biopolymers of extracellular matrix. At first was detected the distribution of polysaccharides and glycoconjugates, described the dynamic’s distribution of extracellular matrix, cells, the ratio of major salivary glands’ epithelial and connective tissue structures and the same proved the relation between formation of salivary glands’ structural components and presence of lymphocytes into this structures.
Keywords: слинні залози; лімфоцит; антиген; щури; слюнные железы; лимфоцит; антиген; крысы; salivary glands; lymphocytes; antigen; rats