Антигипертензивная эффективность комбинированного препарата теночек у больных артериальной гипертензией - Сыволап, В. В.; Григорьева, З. Е.; Олейник, А. И.; Авраменко, Н. Ф.; Герасько, М. П.; Кравченко, Т. В.; Лихасенко, И. В.; Поливода, С. В.; Франскявичене, Л. В.; Сиволап, Віталій Вікторович; Григор'єва, Земфіра Юхимівна; Олійник, Олександр Іванович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Метою дослідження було вивчення ефективності антигіпертензивного комбінованого препарату «Теночек» (амлодипін/атенолол) у пацієнтів з м’якою та помірною артеріальною гіпертензією. У дослідження залучено 18 пацієнтів. Систолічний та діастолічний артеріальний тиск, ЧСС оцінювались на початку та через 4 тижні терапії. Добове моніторування AT виконувалося всім пацієнтам двічі з інтервалом в 4 тижні. Фіксована комбінація амлодипін/атенолол призначалась впродовж місяця по 1 пігулці на день. Середній вік пацієнтів (56,10±3,00) років, індекс ваги тіла ((28,10±1,20) кг/м2), вихідний середньодобовий систолічний AT (143,80±0,95) мм рт.ст., вихідний середньодобовий діастолічний AT 96,72±0,73 мм рт.ст. Цільового рівня AT (<140/90 мм рт. ст.) досягло 77,8% пацієнтів. Фіксована комбінація амлодипін/атенолол вірогідно знижує систолічний та діастолічний AT, ЧСС. Середній добовий систолічний AT знизився на 6,3 мм рт.ст., середній добовий діастолічний AT - на 4,1 мм рт.ст. Препарат однаково ефективно знижує індекси навантаження тиском, денний та нічний AT, і високо ефективний у відношенні контролю AT в ранкові години. Теночек ефективний антигіпертензивний засіб з доброю переносимістю.
Keywords: комбінована (амлодипін/атеналол) антигіпертензивна терапія; добове моніторування АД; fixed amlodipin/atenolol combination; ambulatory blood pressure monitoring