Хирургическое лечение осложнений операций у больных облитерирующим атеросклерозом аорты и артерий нижних конечностей - Губка, В. А.; Губка, Віктор Олександрович; Gubka, V. O. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
В клинике госпитальной хирургии за последние 10 лет выполнено 520 реконструктивных операций. У 124 (23,8%) пациентов развились различные отдаленные осложнения. Наиболее часто выявлены тромбозы – у 60,2%, аневризмы анастомозов – у 23,3% и поздние нагноения – у 16,5% больных. Все пациенты обследованы (УЗДГ, ангиография, фистулография). При тромбозах выполняли тромбэктомию или замену бифуркационного протеза с реконструкцией дистального анастомоза, при аневризме – ее иссечение и реконструкцию дистального анастомоза, у больных с нагноением – ликвидацию гнойного очага и, по возможности, экстраанатомическое шунтирование. Положительные результаты получены у 66,1% больных. У клініці госпітальної хірургії за останні 10 років виконано 520 реконструктивних операцій. У 124 (23,8%) пацієнтів розвинулись різні віддалені ускладнення. Найчастіше виявлено тромбози – у 60,2%, аневризми анастомозів – у 23,3% і пізні нагноєння – у 16,5% хворих. Всі хворі обстежені (УЗДГ, ангіографія, фістулографія). При тромбозах виконували тромбектомію або заміну біфуркаційного протеза з реконструкцією дистального анастомозу, при аневризмі – її висічення та реконструкцію дистального анастомозу, у хворих з нагноєнням – ліквідацію гнійного запалення і, за можливості, екстраанатомічне шунтування. Позитивні результати отримано у 66,1% хворих. 520 reconstructive vascular operations have been made in surgery clinic for past 10 years. Analysis of remote complications in 124 cases (23,8%), shows thrombosis to be most often exposed – 60,2%, aneurysm of anastomoses – 23,3% and late suppurations – in 16,5% of patients. All patients were clinically observed: ultrasound imaging, angiography, ﬁstulography. Thrombectomy or allograft replacement with reconstruction of distal anastomosis were provided in patient with thrombosis. Aneurysm dissection and distal anastomosis reconstructive surgery applied to patients with distal anastomosis aneurysm. All patients with suppuration undergone surgical elimination of suppurative inﬂammation and extra anatomical bypassing if possible. Positive results were achieved in 66,1% cases.
Хірургічне лікування ускладнень операцій у хворих на облітеруючий атеросклероз аорти й артерій нижніх кінцівок
Surgical treatment of postoperative complications in patients with atherosclerosis of aorta and low extremities' arteries
Keywords: тромбоз; аневризма; нагноение; повторные реконструктивные операции; аневризма нагноєння; повторні реконструктивні операції; thrombosis; aneurysm; suppuration; repeated reconstructive operations