Сучасні уявлення про вітамін D - Радутна, Олена Анатоліївна; Radutna, O. A. (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, 2018)
Завдяки стрімкому розвитку науки у 21 сторіччі відбулося фактичне переосмислення властивостей та ролі вітаміну D. За даними сучасних досліджень стало відомо, що вітамін D – це більше, ніж вітамін з функціями прогормону. Він є важливим фізіологічним регулятором, який відповідає за різноманітні біологічні, імунологічні та метаболічні процеси. Недостатня забезпеченість організму вітаміном D є причиною розвитку понад 150 захворювань. Due to the rapid development of science in the 21st century, there was a real rethinking of the properties and the role of vitamin D. According to modern research, it became known that vitamin D is more than vitamin with the functions of prohormone. It is an important physiological regulator responsible for a variety of biological, immunological and metabolic processes. The lack of vitamin D in the body is the reason for development over 150 diseases.
Keywords: вітамін D; метаболізм; дефіцит вітаміну D; клінічні прояви; лабораторна діагностика; профілактика; vitamin D; metabolism; vitamin D deficiency; clinical manifestations; laboratory diagnosis; prevention