Плазмові концентрації С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1 у жінок, які перенесли судинні події на фоні гіпертонічної хвороби , при успадкуванні різних варіантів гена рецептора ангіотензину ІІ першого типу - Франчук, С. В.; Старжинська, О. Л.; Старжинская, О. Л.; Franchuk, S. V.; Starzhynska, O. L. (ЗДМУ, 2013)
Здійснено дослідження плазмових рівнів С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1 у жінок у період постменопаузи, хворих на гіпертонічну хворобу, які перенесли інфаркт міокарда або мозковий інсульт, мешканок Вінницької області, при успадкуванні різних варіантів гена рецептора. Генотипування гена ангіотензину ІІ першого типу виконано із застосуванням полімеразної ланцюгової реакції після виділення геномної ДНК з лейкоцитів венозної крові. Для визначення концентрацій С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1 у плазмі крові обстежуваних визначали методом імуноферментного аналізу. Виявлено, що плазмова концентрація С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1 достовірно вища у носіїв генотипу АС та СС порівняно з генотипом АА у всіх досліджуваних групах хворих (р<0,05). При носійстві алелі С гена АТ1Р визначено найбільшу плазмову концентрацію С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1. Враховуючи антагоністичну дію С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1, розраховано СНП/ЕТ-1 коефіцієнт, тобто відношення плазмових концентрацій С-натрійуретичного пептиду та ендотеліну-1 у кожній досліджуваній групі хворих. Такий коефіцієнт дозволяє орієнтовно визначити співвідношення вазодилятатор/вазоконстриктор. У всіх хворих на гіпертонічну хворобу СНП/ЕТ-1 коефіцієнт нижчий ніж, у контрольній групі, що може вказувати на перевагу концентрації в плазмі крові вазоконстриктора над вазодилататором. Водночас, у носіїв алелі С серед хворих на гіпертонічну хворобу цей показник більший порівняно з носіями АА генотипу, що, можливо, є наслідком напруження компенсаторних механізмів. Исследованы плазменные уровни С-натрийуретического пептида и эндотелина-1 среди женщин в период постменопаузы, больных гипертонической болезнью, осложненной инфарктом миокарда или мозговым инсультом, проживающих в Винницкой области, при унаследовании разных вариантов гена рецептора ангиотензина II первого типа. Генотипирование гена АТ1Р проведено с использованием полимеразной цепной реакции после выделения геномной ДНК из лейкоцитов венозной крови. Для определения концентраций уровни С-натрийуретического пептида и эндотелина-1 в плазме крови обследуемых использовали метод иммуноферментного анализа. Определено, что плазменная концентрация уровни С-натрийуретического пептида и эндотелина-1 достоверно выше у носителей генотипов АС и СС по сравнению с генотипом АА во всех исследуемых группах больных (р<0,05). Учитывая антагонистическое действие С-натрийуретического пептида и эндотелина-1, рассчитан СНП/ЕТ-1 коэффициент, т. е. отношение плазменных концентраций уровни С-натрийуретического пептида и эндотелина-1 во всех исследуемых группах больных. Такой коэффициент позволяет ориентировочно определить взаимоотношение вазодилататор/вазоконстиктор. Во всех группах больных гипертонической болезнью СНП/ЕТ-1 коэффициент был ниже, чем в контрольной группе, что указывает на преобладание в плазме крови вазоконстрикторов над азодилататорами тоже время, среди больных гипертонической болезнью у носителей аллели С этот показатель был выше в сравнении с носителями АА генотипа, что, возможно, является следствием напряжения компенсаторных механизмов. Plasma levels of C-natriuretic peptide (CNP) and endothelin-1 (ET-1) were studied in postmenopausal women, in patients with essential hypertension (EH), complicated by myocardial infarction or cerebral stroke, who live in Vinnitsa region, which inherited different variants of angiotensin II type 1 receptor gene. Genotyping of gene AT1R was carried out using polymerase chain reaction (PCR) after selecting of genomic DNA from leucocytes of the venous blood. For determination of the concentration of CNP and ET-1in blood plasma of the patients the immune-enzyme assay method was used. It is shown that plasma level of CNP and ET-1 is reliable higher in patients of all groups with AC and CC genotypes, compared with AA genotype (р<0,05). Carrying C allele of AT1R gene has ability to correlate with higher plasma concentration of the CNP and ET. Because CNP and ET-1 are antagonists the CNP/ET-1 coeffi cient (ratio plasma level CNP and ET-1) was calculated in each investigated group. CNP/ET-1 coeffi cient is responsible for relationship between vasodelatators and vasoconstrictors. In all patients with EH CNP/ET-1 coeffi cient was lower than in control group, it means that vasoconstrictors prevail over vasodelatators. In the same time in patients with C allele of AT1R gene CNP/ET-1 coeffi cient was higher than in patients with AA genotype, which is possible result of increasing compensator mechanisms.
Плазменные концентрации С-натрийуретического пептида и эндотелина-1 у женщин, которые перенесли сосудистые катастрофы на фоне гипертонической болезни, при унаследовании разных вариантов гена рецептора ангиотензина ІІ первого типа
Plasma concentrations of C-nartiuretic peptide and endothelin-1 in women with essential hypertension which had vascular events and which inherited different variants of angiotensin II type 1 receptor gene
Keywords: гіпертонічна хвороба; інфаркт міокарда; мозковий інсульт; поліморфізм гена рецептора ангіотензину ІІ 1-го типу; ендотелін-1; С-натрійуретичний пептид; гипертоническая болезнь; инфаркт миокарда; мозговой инсульт; полиморфизм гена рецептора ангитензина ІІ 1-го типа; эндотелин-1; С-натрийуретический пептид; essential hypertension; myocardial infarction; cerebral stroke; polymorphism of angiotensin II type 1 receptor gene; C-natriuretic; peptide, endothelin-1