Оцінювання ефективності каудально-епідуральної анестезії шляхом вимірювання шкірної температури стоп у дітей - Курочкин, М. Ю.; Курочкін, Михайло Юрійович; Kurochkin, M. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
У дітей каудально-епідуральну анестезію виконують не в чистому вигляді, а тільки в комбінації з поверхневою загальною анестезією. Тому актуальним є пошук надійних критеріїв визначення розвитку каудально-епідурального блоку в дітей. У 30 пацієнтів досліджували шкірну температуру стоп до проведення каудальної блокади розчином бупівакаїну та через 15–20 хвилин після неї. До групи контролю увійшли 20 дітей, яким застосовували тотальну внутрішньовенну анестезію. Дослідження засвідчило, що температура шкіри стоп після каудальної блокади вірогідно підвищувалась від 30,1±0,15°С до 33,0±0,1°С (10%), а в групі контролю вірогідно не змінювалась. Це дає можливість вважати термометрію шкіри стоп надійним неінвазивним методом оцінювання настання каудального блоку. У дітей каудально-епідуральну анестезію виконують не в чистому вигляді, а тільки в комбінації з поверхневою загальною анестезією. Тому актуальним є пошук надійних критеріїв визначення розвитку каудально-епідурального блоку в дітей. У 30 пацієнтів досліджували шкірну температуру стоп до проведення каудальної блокади розчином бупівакаїну та через 15–20 хвилин після неї. До групи контролю увійшли 20 дітей, яким застосовували тотальну внутрішньовенну анестезію. Дослідження засвідчило, що температура шкіри стоп після каудальної блокади вірогідно підвищувалась від 30,1±0,15°С до 33,0±0,1°С (10%), а в групі контролю вірогідно не змінювалась. Це дає можливість вважати термометрію шкіри стоп надійним неінвазивним методом оцінювання настання каудального блоку. Caudal epidural anesthesia in children is not performed in pure form, but only in combination with superfi cial general anesthesia. Therefore, a search for reliable evaluation criteria of the caudal epidural block onset in children remains actual. Aim. To evaluate effectiveness of caudal epidural anesthesia effi cacy by measurement of feet skin temperature in children. Methods and results. We investigated feet skin temperature before the caudal blockade by bupivacaine and after 15-20 minutes in 30 children. The control group included 20 children who underwent total intravenous anesthesia. The study showed that feet skin temperature after caudal blockade signifi cantly increased from 30,1±0,15°C to 33,0±0,1°C (10%) and in the control group it did not change signifi cantly. Conclusion. Thus, feet skin thermometry may be considered to be a reliable non-invasive method for assessing the onset of the caudal block.
Оценка эффективности каудально-эпидуральной анестезии путем измерения кожной температуры стоп у детей
Evaluation of caudal epidural anesthesia effi cacy by measurement of feet skin temperature in children
Keywords: каудальна анестезія; діти; шкірна температура; гемодинаміка; каудальная анестезия; дети; кожная температура; гемодинамика; Caudal Anesthesia; Child; Skin Temperature; Hemodynamics