Особливості планіметричної організації ендокринної частини підшлункової залози у гіпертензивних щурів лінії SHR - Іваненко, Тарас Васильович; Ivanenko, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – здійснити порівняльний планіметричний аналіз панкреатичних острівців нормотензивних щурів лінії Wistar і гіпертензивних щурів лінії SHR, використовуючи метод подвійного імунофлуоресцентного забарвлення ендокриноцитів. Матеріали та методи. Дослідження здійснили на підшлунковій залозі щурів лінії SHR і Wistar. Інсулін і глюкагон в острівцях підшлункової залози визначали імунофлуоресцентним методом. Реакцію імунофлуоресценції оцінювали за допомогою флуоресцентного мікроскопа AxioImager-M2. Результати. Планіметричний аналіз виявив панкреатичні острівці всіх типів у тканині підшлункової залози щурів ліній SHR і Wistar. У гіпертензивних тварин лінії SHR кількість одиничних ендокриноцитів в 2,3 раза більша (р < 0,001), а гігантських острівців – на 34,2 % більша (р < 0,001), ніж у нормотензивних щурів лінії Wistar. В окремих ендокриноцитах виявили ділянки, що характеризуються імунореактивністю відразу до двох гормонів – інсуліну та глюкагону. Такі ділянки виявили в острівцях усіх типів обох ліній щурів, але сумарні показники у гіпертензивних щурів лінії SHR на 21,8 % нижчі (р < 0,001), ніж у нормотензивних щурів лінії Wistar. The aim of the study is to perform a comparative planimetric analysis of pancreatic islets of normotensive Wistar rats and hypertensive SHR rats, using the method of double immunofluorescent staining of endocrinocytes. Materials and methods. The study was performed on the pancreas of SHR and Wistar rats. Insulin and glucagon in the islets of the pancreas were determined by immunofluorescence. The immunofluorescence reaction was studied with an AxioImager-M2 fluorescent microscope. Results. Planimetric analysis showed the presence of pancreatic islets of all types in the pancreatic tissue of SHR and Wistar rats. The number of single endocrinocytes in SHR hypertensive animals was 2.3 times higher (P < 0.001), and the number of giant islets was 34.2 % higher (P < 0.001), than in normotensive Wistar rats. The presence of regions in some endocrinocytes, that show immunoreactivity to both hormones at once – insulin and glucagon. Such areas were present in islets of all types of both rat lines, however, the total rates in hypertensive rats of the SHR line were 21.8 % lower (P < 0.001), than in normotensive rats of the Wistar line.
Features of the planimetric organization of the endocrine part of the pancreas in hypertensive rats of the SHR line
Іваненко Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-6617-5178
Keywords: щури лінії SHR; щури лінії Wistar; підшлункова залоза; панкреатичні острівці; ендокриноцит; імунофлуоресценція; інсулін; глюкагон; rats inbred SHR; Wistar rat; pancreas; pancreatic islets; endocrinocyte; immunofluorescence; insulin; glucagon